Лідерство в умовах цифрової трансформації бізнесу - Тілілюк, Марія Ігорівна; Tilyluk, M. I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є процес управління підприємством у цифровому середовищі. Предметом дослідження виступають теоретико-методологічні та прикладні засади формування стратегії цифрового лідерства і розвитку управлінських компетенцій керівників підприємства. Метою кваліфікаційної роботи є узагальнення теоретичних основ, оцінка поточного стану та розроблення практичних рекомендацій щодо вдосконалення лідерських практик і формування стратегії цифрового лідерства ТОВ «ПРАВЕКС ГРУП» з метою підвищення ефективності управління й конкурентоспроможності підприємства. Методи дослідження: системний, порівняльний, структурно-функціональний і графоаналітичний аналіз; методи SWOT- і ICE-оцінювання; анкетування, експертне опитування; моделювання цільової операційної моделі підприємства; розрахунок ключових показників ефективності (KPI, DLI, CT, OTIF, MAPE, FCR). Наукова новизна отриманих результатів полягає в обґрунтуванні комплексної стратегії цифрового лідерства для ТОВ «ПРАВЕКС ГРУП», яка поєднує розвиток управлінських компетенцій керівників, цифровізацію бізнес-процесів, інтеграцію інформаційних систем ERP–CRM–BI–HRIS та формування культури аналітичного прийняття рішень (data-driven management). Практичне значення роботи полягає у розробленні дорожньої карти цифрової трансформації, програми розвитку керівників «PRAVEX Digital Leadership» і системи моніторингу результативності, що забезпечують підвищення ефективності управління, прозорість процесів, скорочення операційних циклів і формування цифрової корпоративної культури підприємства.

The object of the research is the leadership system at LLC «PRAVEX GROUP» under the conditions of digital transformation. The subject of the research is the theoretical, methodological, and applied foundations for the formation of a digital leadership strategy and the development of managerial competencies of the company’s executives. The purpose of the qualification paper is to generalize theoretical foundations, assess the current state, and develop practical recommendations for improving leadership practices and forming a digital leadership strategy for LLC «PRAVEX GROUP» aimed at enhancing management efficiency and the enterprise’s competitiveness. The research methods include systemic, comparative, structural-functional, and graphicalanalytical analysis; SWOT and ICE evaluation methods; surveys and expert assessments; modeling of the target operating model of the enterprise; and calculation of key performance indicators (KPI, DLI, CT, OTIF, MAPE, FCR). The scientific novelty of the obtained results lies in substantiating a comprehensive digital leadership strategy for LLC «PRAVEX GROUP» which integrates the development of managerial competencies, digitalization of business processes, integration of information systems ERP-CRMBI-HRIS, and the formation of a data-driven management culture. The practical significance of the paper lies in the development of a digital transformation roadmap, a leadership development program «PRAVEX Digital Leadership» and a performance monitoring system that ensure increased management efficiency, process transparency, reduced operational cycles, and the formation of a digital corporate culture within the enterprise.
Leadership in the era of digital transformation of business
Керівник: Костін Юрій Дмитрович, доктор економічних наук, професор, професор кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; лідерство; цифровізація; цифрова трансформація; глобалізація; leadership; digital transformation; digitization; globalization