Особливості морфології та структури фосфатів кальцію - Овчаренко, Владислава Олександрівна; Ovcharenko, V. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Під час роботи було Проведено дослідження морфології частина порошків гідроксилапатиту синтезованого метода насадження водних розчинів, а також гідротермальним методом з використанням методів штучного інтелекту та морфологічного аналізу зображень, показано, що.: 1. Розміри частинок отримані з використанням різних методик відрізняється за абсолютними значеннями при збереженні кореляції між їхніми значеннями, розміри відрізняються у порівнянні між розмірами частинок та розмірами ОКР; 2. Істотні розбіжності між розмірами частинок та розмірами ОКР отримані для зразків синтезованих гідратермальним способом пояснюється обмеженнями методики визначення ОКР. Встановлено, що данна модель, може бути застосована для моделювання впливу вмісту домішок у вигляді окремих фаз та у кристалічній гратці. А також можливе застосування даної моделі для дослідження впливу розміру наночастинок у реальних кальцій-фосфатних зразках.

During the work, a study was conducted of the morphology of part of the powders of xyl hydropatite synthesized by the method of planting aqueous solutions, as well as by the hydrothermal method using artificial intelligence methods and morphological analysis in the photo, it is shown that: 1. The particle sizes obtained using different methods, different from absolute values while maintaining the correlation between their values, the sizes differ in comparison between the particle sizes and the sizes of the OCR; 2. Significant discrepancies between particle sizes and OCR sizes obtained for samples synthesized by the hydrothermal method are explained by the limited methods of determining OCR. It is established that this model can be used to simulate the influence of the impurity content in individual cases of the phase and in the crystal lattice. It is also possible to use this model to study the influence of the size of nanoparticles in real calcium phosphate samples.
Features of morphology and structure of calcium phosphates
Науковий керівник: Рохмістров Дмитро Володимирович, кандидат фiзико-математичних наук, доцент кафедри фізики твердого тіла
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; фосфати кальцію; електронно-мікроскопічне зображення; гідротермальний синтез; дифракційні лінії; calcium phosphate; electron microscopic image; hydrothermal synthesis; diffraction lines