Особистісні чинники екологічно значущої поведінки - Баєва, Каріна Олегівна; Ваieva, Karina (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2021)
Ваieva K. O. Personal factors of environmentally significant behavior. – Qualification research: not for publication. The dissertation on competition of a scientific degree of the doctor of philosophy in the scientific field 05 – Social and behavioral sciences, on a specialty 053 – Psychology. 7 V.N. Karazin Kharkiv National University, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2021. The dissertation presents a theoretical generalization and empirical confirmation of the significant role of personalized factors in determining the eco-destructive or eco-conservative orientation of behavior and describes the mechanisms of activation of eco-conservative behavior of a personality.
Personal factors of environmentally significant behavior
У дисертації представлено теоретичне узагальнення та емпіричне підтвердження значної ролі особистісних чинників у визначенні екоруйнівної або екозберігаючої спрямованості поведінки та описано механізми активації екозберігаючої поведінки особистості. Запропоновано модель регуляції екологічно значущої поведінки, центральну роль в якій відведено світоглядній екологічній позиції; конкретизовано місце в системі регуляції екологічно значущої поведінки таких компонентів екологічного світогляду, як переконання щодо контролю в екологічній сфері, екологічні норми, суб’єктивний зв'язок з природою; вивчено роль в регуляції екологічно значущої поведінки емоційних відгуків на порушення проекологічних норм та екологічних копінг-стратегій; емпірично підтверджено, що переконання щодо контролю, екологічні норми, суб’єктивний зв'язок з природою, емоційні відгуки на порушення проекологічних норм та копінг-стратегії у відповідь на глобальні екологічні загрози є медіаторами, що опосередковують вплив екологічної позиції на екологічно значущу поведінку; показано, що раціональне визнання суб’єктом своєї належності до природного світу сприяє проекологічній поведінці за умови переживання ним зв’язку з природою.
Keywords: особистісні чинники; екологічна позиція; екологічно значуща поведінка; переконання щодо контролю; особисті екологічні норми; суб’єктивний зв’язок з природою; емоційні відгуки на порушення проекологічних норм; екологічні копінг-стратегії; типи екологічного світогляду; еколого-психологічний тренінг; personal factors; ecological worldview position; environmentally significant behavior; control beliefs; personal environmental norms; subjective connection with nature; emotional responses to violation of proenvironmental norms; coping strategies; types of ecological worldview; training