Джозефсонівські вихори на сходинках нульового поля вольт амперної характеристики довгого контакту Джозефсона - Чикіна, Олена Леонідівна; Chykina, O. L. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
На основі розрахунків в рамках резистивно-ємнісної моделі довгого контакту Джозефсона знайдено, що залежність напруги на контакті від струму такого контакту з неоднорідним розподілом критичного струму має сходинки (сходинки нульового поля). Напруги, при яких знаходяться ці сходинки, відповідають напругам парних сходинок Фіске. В роботі показано, що імпульси напруги, які виникають на сходинках, є джозефсонівськими вихорами. Знайдено, що перша сходинка на залежності напруги на контакті від струму задовільно апроксимується за допомогою моделі, яка приймає до уваги тільки рух джозефсонівських вихорів у нескінченно довгому контакті.

Calculations of the IV- characteristic of a long Josephson junction with a non-uniform distribution of the critical current within the framework of the resistive-capacitive model of a long junction showed the existence of steps in the IV-characteristic (so called zero-field steps). The voltages at which the zero-field steps are located correspond to the voltages of even Fiske steps. It is shown that the voltage pulses that arise at the zero-field steps are Josephson vortices. It was found that the first zero-field step was satisfactorily approximated by a model that takes into account only the motion of Josephson vortices in an infinitely long junction.
Josephson vortices at zero-field steps of IV-characteristics of the long Josephson junction
Науковий керівник: Гриб Олександр Миколайович, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики низьких температур
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; резонансні сходинки; контакти Джозефсона; джозефсонівські вихори; сходинки Фіске; resonant steps; Josephson junctions; Josephson vortices; Fiske steps