Підвищення рівня енергетичної безпеки шляхом застосування гібридних вітросонячних енергоустановок - Габаль, Пилип Анатолійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У 2010 – 2012 роках світ пройшов пік видобутку органічного палива. З цього часу видобуток вуглеводневої сировини поступово зменшується (до 7% на рік). Тому з 2020 – 2024 рр нафта та газ уже не масово використовуватиметься як паливо, і людство змушене буде переходити повністю на нетрадиційні, у тому числі поновлювані джерела енергії. Зниження залежності від викопного палива та підвищення частки ВДЕ зменшує витрати на імпорт енергоносіїв. Крім того, розробка та впровадження таких проєктів створюють нові робочі місця, особливо в регіонах, де впроваджуються станції. Україна отримує суттєву технічну та фінансову підтримку для впровадження відновлюваної енергетики від міжнародних партнерів. Гібридні станції – перспективний напрямок, який може залучити інвестиції та грантове фінансування. Мета магістерської кваліфікаційної роботи – розробити науково обґрунтовані підходи та рекомендації щодо розвитку гібридних вітросонячних електричних станцій з урахуванням техніко-економічних, екологічних та енергетичних аспектів, які забезпечать підвищення енергетичної безпеки, стабільність енергосистеми та сприятимуть сталому розвитку енергетичного сектору.

In 2010-2012, the world passed the peak of fossil fuel production. Since then, hydrocarbon production has been gradually decreasing (up to 7% per year). Therefore, from 2020-2024, oil and gas will no longer be used as fuel on a large scale, and humanity will be forced to switch completely to non-traditional, including renewable energy sources. Reducing dependence on fossil fuels and increasing the share of renewable energy sources reduces the cost of importing energy carriers. In addition, the development and implementation of such projects create new jobs, especially in regions where stations are being implemented. Ukraine receives significant technical and financial support for the implementation of renewable energy from international partners. Hybrid plants are a promising direction that can attract investments and grant funding. The purpose of the master's qualification work is: to develop scientifically sound approaches and recommendations for the development of hybrid wind-solar power plants, taking into account technical, economic, environmental and energy aspects, which will ensure increased energy security, stability of the energy system and contribute to the sustainable development of the energy sector.
Increasing the level of energy security through the use of hybrid wind-solar power plants
Керівник: Пантєлєєва Ірина Вікторівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; відновлювані джерела енергії; система електропостачання; математична модель; гібридна електростанція; міні-енергокомплекси; renewable energy sources; power supply system; mathematical model; hybrid power plant; mini-power complexes