Гротеск у новелі Миколи Хвильового «Колонії, вілли…» - Хаперська, М.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
У статті проаналізовано особливості гротеску в новелі Миколи Хвильового «Колонії, вілли…». Простежено використання цієї форми художнього мислення задля змалювання соціальної дійсності та психології людини в умовах нестабільного часу. Окреслено найвиразніші засоби гротеску (образи матеріально-тілесного низу, амбівалентність, контраст, зниження тощо), використання яких дозволило митцеві витворити окремий світ, зобразити абсурдність буття людей без морально-етичних та естетичних запитів. В статье проанализированы особенности гротеска в новелле Мыколы Хвылевого «Колонии, виллы…» Прослеживается использование данной формы художественного мышления для изображения социальной действительности и психологии человека в условиях нестабильного времени. Очерчены выразительные средства гротеска (образы материально-телесного низа, амбивалентность, контраст, снижение и др.), использование которых дало возможность писателю выстроить отдельный мир, изобразить абсурдность бытия людей без морально-этических и эстетических запросов. The usage of such forms of artistic way of thinking for the sake of depicting social reality and human psychology in conditions of unstable time is traced in this article. The most expressive means of grotesque are outlined here (characters of physical bottom, contrast, ambivalence, decrease etc.). The usages of these means of grotesque let the author of the story create a separate world; depict absurdity of humans’ being without moral and aesthetic inquiries.
Хаперська Марина Віталіївна, аспірант, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна.
Keywords: гротеск; матеріально-тілесний низ; амбівалентність; контраст; зниження