Геологічна будова та інженерно-геологічні умови території розташування Дубосарської ГЕС (Молдова) - Крисанов, Олександр Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У ході роботи отримано нові дані щодо стратиграфічної будови та фізико механічних властивостей ґрунтового масиву берегових схилів Дубосарської ГЕС. Виявлено параметри, що найбільше впливають на формування потенційно небезпечних зсувних поверх, оцінено граничний стан схилів і визначено ділянки з підвищеним ризиком деформацій. Уточнено гідрогеологічну схему району з урахуванням можливого впливу майбутньої ГАЕС на фільтраційний режим та рівень підземних вод. Результати роботи можуть бути застосовані в галузі проєктування гідротехнічних споруд, інженерного захисту територій, моніторингу геодинамічних процесів, а також під час створення локальних і регіональних інженерно-геологічних моделей схилових систем. Оцінка економічної ефективності показує, що своєчасне визначення небезпечних ділянок і раціональне проєктування споруд на основі отриманих даних дозволяють мінімізувати збитки, пов’язані з аваріями та деформаціями, а також скоротити витрати на подальші ремонтно-підсилювальні роботи. Використання моделей стійкості схилів сприяє оптимізації конструктивних рішень і підвищенню довговічності гідротехнічних об’єктів. Робота має практичне значення, оскільки забезпечує науково обґрунтовану оцінку інженерно-геологічних умов території ГЕС і створює основу для безпечного проєктування ГАЕС. Зроблені висновки дозволяють прогнозувати поведінку ґрунтового масиву в умовах зміни гідродинамічного режиму та визначати найбільш ефективні заходи інженерного захисту.
Керівник роботи: Петік Вячеслав Олексійович, кандидат технічних наук, доцент кафедри гідрогеології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences::Solid earth geology and petrology; інженерно-геологічні умови; зсуви; гідрогеологія; стійкість схилів; Дубосарська ГЕС; ГАЕС; фізико-механічні властивості ґрунтів; engineering and geological conditions; hydrogeology; slope stability; Dubossary HPP; PSPP; physical and mechanical properties of soils; landslides