Модель удосконалення діяльності керівника закладу охорони здоров'я щодо прийняття та реалізації управлінських рішень (на прикладі КНП «Міська дитяча поліклініка №7» ХМР) - Лалетіна, Марія Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Практичне рішення проблем, пов'язаних з необхідністю забезпечення роботи закладів охорони здоров’я, залежить від керівників цих закладів і ступеня освоєння ними методологій і методів прийняття управлінських рішень. Управлінські рішення є основою процесу управління. Вони є результатом вибору суб'єктом управління змісту і способу дій, спрямованих на вирішення поставленого завдання в існуючої чи спроектованої ситуації. Необхідність прийняття рішення пронизує все, що робить керівник будь-якого рівня, формулюючи мету і добиваючись її досягнення. Особливе значення управлінські рішення керівників закладів охорони здоров’я здобувають в умовах швидких змін суспільного становища і вимог до системи охорони здоров’я. Значення управлінських рішень керівників навчальних закладів зростає і у зв’язку з перебудовою системи вищої освіти на основі сучасних вимог. Тому фахівцям з управління закладами охорони здоров’я необхідно знати основи теорії прийняття рішень, основні методи і прийоми вирішення завдань на вибір дій у різних виробничих ситуаціях, методи оцінки ефективності на всіх етапах процесу підготовки, формування, вибору і реалізації управлінських рішень. Прийняття управлінських рішень — це визначальний процес управлінської діяльності, оскільки формує напрямки діяльності організації та її окремих працівників. Робота з прийняття управлінських рішень вимагає від керівників високого рівня компетентності, значних затрат часу, енергії, досвіду. Вона передбачає і високий рівень відповідальності, оскільки для втілення прийнятих рішень у життя необхідно забезпечити ефективну та злагоджену роботу всього організаційного механізму.
Model of improving the activities of the head of the health care institution for the adoption and implementation of management decisions (on the example of KNP "City Children's Polyclinic №7" of the Kharkiv City Council")
Керівник роботи: Васильєва Марина Петрівна, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Навчально-наукового-інституту “Українська інженерно-педагогічна академія”
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; управління; управлінські рішення; структура діяльності керівника закладу охорони здоров’я; структурна модель; structural model; structure of activity of the head of the health care institution; management decisions; management