“Defensor pacis”: путь к десакрализации власти - Булдакова, Е.В. (My University, 2015)
У статті представлено аналіз відомого трактату Марсилія Падуанського і Жана Жанденського. Мета цього твору полягала у визначенні причин розбратів і воєн, які затьмарювали життя західноєвропейського суспільства першої чверті XIV ст. Представляючи два владних інститути — Церкву і державу, винуватцем смут вчені називали Римську Церкву, яка претендує на здійснення не тільки духовної, але й світської юрисдикції. Ідеї, викладені на сторінках трактату, стали відображенням політичних змін, які були пов’язані з посиленням імперської і королівської влади в західноєвропейських країнах в означений час. Дослідження було проведене на основі англійського перекладу джерела, виконаного Аланом Гевертом. В статье представлен анализ известного трактата Марсилия Падуанского и Жана Жанденського. Цель этого произведения состояла в определении причин раздоров и войн, которые омрачали жизнь западноевропейского общества первой четверти XIV в. Представляя два властных института — Церковь и государство, виновником смут ученые называли Римскую Церковь, которая претендует на осуществление не только духовной, но и светской юрисдикции. Идеи, изложенные на страницах трактата, стали отражением политических изменений, которые были связаны с усилением имперской и королевской власти в западноевропейских странах в указанное время. Исследование было проведено на основе английского перевода источника, выполненного Аланом Гевертом. The article presents an analysis of the famous treatise Marsilius padua and Jean of Zhanden. The aim of this work was to determine the causes of disputes and wars that plagued the Western European society first quarter of the XIV century. Introducing two power institutes: church and state, the culprit troubles scientists called the Church of Rome, claiming to exercise not only spiritual, but also secular jurisdiction. The ideas, presented in the pages of the treatise, were reflected the political changes that have been associated with the strengthening of the imperial and royal power in Western Europe at the designated time. The study was conducted on the basis of the English translation of the source made by Alan Gewirth.
Keywords: держава; монархія; закон; Церква; Римський єпископ; собор; верховна влада; государство; монархия; закон; Церковь; Римский епископ; собор; верховная власть; government; monarchy; law; Church; the Roman bishop; сouncil; the Supreme power