Проєктування СЕП вузла навантаження цеху металообробки - Торяник, Костянтин Іванович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Метою роботи є розроблення системи електропостачання вузла навантаження цеху металообробки, яка забезпечує надійне, безпечне та економічно доцільне електропостачання технологічного обладнання. У кваліфікаційній роботі проведено аналіз технологічного процесу металообробного виробництва та визначено склад основних електроспоживачів. На основі вихідних даних виконано розрахунок електричних навантажень вузла електропостачання, визначено розрахункові значення активної, реактивної та повної потужностей. За результатами розрахунків обґрунтовано вибір схеми електропостачання, потужності силових трансформаторів, кабельних ліній та розподільчих пристроїв. У роботі проведено розрахунок струмів короткого замикання в характерних точках електричної мережі. На підставі отриманих результатів виконано вибір комутаційної апаратури. Здійснено перевірку вибраного обладнання на відповідність умовам нормальної експлуатації та аварійних режимів роботи. Для підвищення ефективності використання електричної енергії виконано розрахунок компенсації реактивної потужності. Запропоновані заходи дозволяють зменшити втрати електроенергії в мережі, покращити коефіцієнт потужності та підвищити загальну енергоефективність системи електропостачання. У результаті виконання роботи розроблено систему електропостачання вузла навантаження цеху металообробки, яка забезпечує необхідний рівень надійності електропостачання, відповідає вимогам чинних нормативних документів та сприяє раціональному використанню електричної енергії.

The purpose of the work is to develop a power supply system of the load unit of the metalworking shop, which provides reliable, safe and economically feasible power supply of technological equipment. The qualification work analyzes the technological process of metalworking production and determines the composition of the main electricity consumers. The features of the operation of metal-cutting machines, turning, milling, drilling, grinding equipment, lifting mechanisms, ventilation units and auxiliary electric drives are considered. Based on the initial data, the calculation of the electrical loads of the power supply unit is performed, the calculated values of active, reactive and full powers are determined. The results of the calculations substantiate the choice of the power supply scheme, the power of power transformers, cable lines and switchgear. The work calculates short-circuit currents at characteristic points of the electrical network. Based on the results obtained, the selection of switching equipment. The selected equipment was checked for compliance with the conditions of normal operation and emergency operation modes. To increase the efficiency of the use of electrical energy, the calculation of reactive power compensation was performed. The proposed measures allow reducing electricity losses in the network, improving the power factor and increasing the overall energy efficiency of the power supply system. As a result of the work, a power supply system for the load node of the metalworking shop was developed, which provides the necessary level of reliability of power supply, meets the requirements of current regulatory documents and promotes the rational use of electricity.
Design of the power supply system of the load unit of the metalworking shop
Керівник роботи: Кирисов Ігор Геннадійович, PhD, старший викладач кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; система електропостачання; вузол навантаження; цех металообробки; електричні навантаження; трансформаторна підстанція; струми короткого замикання; реактивна потужність; електрообладнання; енергоефективність; електробезпека; power supply system; load node; metalworking shop; electrical loads; transformer substation; short-circuit currents; reactive power; electrical equipment; energy efficiency; electrical safety