Розвиток Європейського Союзу як інтеграційного об’єднання в глобальному світі - Севастьянович, Софія Володимирівна; Sevastianovych, S. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Бакалаврська робота присвячена дослідженню етапів і особливостей розвитку Європейського Союзу як інтеграційного об’єднання, що впливає на формування глобального порядку. Розглянуто правові засади створення ЄС, інституційний розвиток, функціонування спільного ринку й валютного союзу. Особливу увагу приділено ролі ЄС у міжнародних відносинах, його геополітичній стратегії та адаптації до викликів глобалізації. Проаналізовано сучасні тенденції європейської інтеграції та чинники, що впливають на ефективність Союзу. Оцінено значення ЄС як глобального актора та його перспективи

The bachelor's thesis explores the stages and specific features of the development of the European Union as an integration entity influencing the formation of the global order. It examines the legal foundations of the EU’s creation, institutional development, and the functioning of the single market and monetary union. Special attention is given to the EU’s role in international relations, its geopolitical strategy, and its adaptation to globalization challenges. The thesis analyzes current trends in European integration and the factors affecting the Union’s effectiveness. The significance of the EU as a global actor and its future prospects are assessed.
Development of the European Union as an integration entity in the global world
Керівник: Сідоров Михайло Вадимович, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::European research cooperation; Європейський Союз; європейська інтеграція; глобалізація; валютний союз; спільний ринок; інституційний розвиток; міжнародні відносини; European Union; European integration; globalization; monetary union; single market; institutional development; international relations