Формування риторичної компетентності майбутніх вчителів іноземної мови - Вільчинська, Євгенія Андріївна; Vilchynska, Yevheniia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджуються теоретичні засади формування риторичної компетенції майбутніх учителів іноземних мов у контексті сучасної лінгводидактики. У першому розділі визначено поняття риторичної компетенції, її структуру та складники (мовленнєвий, когнітивний, комунікативний, етичний), а також окреслено особливості професійної діяльності вчителя іноземних мов у риторичному аспекті. Розглянуто психолого-педагогічні умови, що забезпечують ефективність процесу формування риторичної компетенції. У другому розділі проаналізовано сучасні методологічні підходи та педагогічні інструменти, риторичні вправи й завдання у навчанні іноземних мов, а також зарубіжний досвід підготовки майбутніх педагогів. Третій розділ присвячено експериментальному дослідженню: описано організацію та етапи педагогічного експерименту, визначено рівень сформованості риторичної компетенції студентів, представлено методику її розвитку та результати перевірки ефективності запропонованих вправ і завдань. Дослідження має міждисциплінарний характер, поєднуючи лінгвістичні, психологічні та педагогічні аспекти, і підкреслює значення риторичної компетенції як ключового чинника професійної підготовки майбутніх учителів іноземних мов.

The study investigates the theoretical foundations of forming rhetorical competence in future foreign language teachers within the framework of modern linguodidactics. The first chapter defines the concept of rhetorical competence, its structure and components (speech, cognitive, communicative, ethical components), and outlines the specifics of professional activity of foreign language teachers in the rhetorical dimension. The psychological and pedagogical conditions that ensure the effectiveness of rhetorical competence formation are examined. The second chapter analyzes contemporary methodological approaches and pedagogical tools, rhetorical exercises and tasks in foreign language teaching, as well as international experience in preparing future educators. The third chapter presents an experimental study: the organization and stages of the pedagogical experiment are described, the level of students’ rhetorical competence is assessed, a methodology for its development (a set of exercises and tasks) is proposed, and the results of testing the effectiveness of the methodology are summarized. The research is interdisciplinary in nature, combining linguistic, psychological, and pedagogical aspects, and emphasizes the importance of rhetorical competence as a key factor in the professional training of future foreign language teachers.
Formation of rhetorical competence of future foreign language teachers
Керівник роботи: Котова А. В., кандидат педагогічних наук, доцент, доцент ЗВо кафедри англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; риторична компетентність; вчитель іноземної мови; професійна підготовка; комунікація; педагогічний експеримент; методи та прийоми; мовленнєвий розвиток; rhetorical competence; foreign language teacher; professional training; communication; pedagogical experiment; methods and techniques; speech development