Дослідження технології deepfake та методів захисту від підробки відеозображень - Чепель, Д. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
В роботі досліджено питання поширення дезінформації за допомогою технології діпфейк. Проведено аналіз існуючих технологій та методів виявлення діпфейків, автентифікації контенту та перешкоджання поширенню діпфейків. Визначено, що захист від поширення дезінформації за допомогою діпфейків можна забезпечувати різними способами, такими як використання інструментів виявлення діпфейків, встановлення методів визначення автентичності відео та перешкоджання розповсюдженню діпфейків. Результатами проведеної роботи є рекомендації щодо боротьби із поширенням дезінформації за допомогою діпфейк можуть бути використані в освітніх цілях та у якості довідкового матеріалу.

The paper examines the issue of spreading disinformation using deepfake technology. An analysis of existing technologies and methods for detecting deepfakes, authenticating content and preventing the spread of deepfakes was carried out. It has been determined that protection against the spread of misinformation by means of deepfakes can be ensured in various ways, such as using deepfake detection tools, establishing methods for determining the authenticity of videos, and preventing the spread of deepfakes. The results of the work are recommendations for combating the spread of disinformation with the help of deepfakes, which can be used for educational purposes and as reference material.
Керівник роботи: Сватовський Ігор Іванович, кандидат технічних наук, доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; діпфейк; нейронні мережі; захист від підробки відеозображень; автентифікація контенту; дезінформація; protection against forgery of video images; content authentication; disinformation; neural networks; deepfake