Фонетичні та лексико-семантичні особливості баварського діалекту німецької мови : кваліфікаційна магістерська робота - Куцина, Катерина Олександрівна; Kutsyna, K. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Баварський діалект є одним з найширше поширених діалектів в Німеччині і вживається в Баварії та деяких сусідніх регіонах, таких як Австрія, Тіроль та Південний Тироль в Італії, а також в Швейцарії. Лексичний склад баварського діалекту досить різноманітний і містить багато слів, які не вживаються в стандартній німецькій мові. Граматичний устрій баварського діалекту має деякі особливості порівняно зі стандартною німецькою мовою. Баварський діалект відображає побут та вірування народу та є невід’ємною частиною етнокультури, важливою складовою культурної спадщини Баварії, передає національний і локальний колорит. Подальші дослідження баварського діалекту можуть значно збагатити не лише знання про сам діалект, а й про загальні процеси розвитку та варіативності німецької мови.

The Bavarian dialect is one of the most widely spoken dialects in Germany and is spoken in Bavaria and some neighboring regions, such as Austria, Tyrol and South Tyrol in Italy, as well as in Switzerland. The lexical composition of the Bavarian dialect is quite diverse and contains many words that are not used in standard German. The grammatical structure of the Bavarian dialect has some peculiarities compared to standard German. The Bavarian dialect reflects the life and beliefs of the people and is an integral part of the ethnoculture, an important component of the cultural heritage of Bavaria, conveying national and local flavor. Further research into the Bavarian dialect can significantly enrich not only knowledge about the dialect itself, but also about the general processes of development and variability of the German language.
Phonetic and lexico-semantic peculiarities of Bavarian dialect of German language
Керівник : Оніщенко Наталія Анатоліївна, кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри романо-германської філології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; баварський діалект; мова; фонетика; функції тексту; граматика; лексика; Bavarian dialect; language; phonetics; text functions; grammar; vocabulary