Взаємозв’язок лідерських якостей та особистісних особливостей - Біловоленко, Анастасія Олексіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження – виявити взаємозв’язок між лідерськими якостями та особистісними особливостями у дорослих осіб. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати сучасні наукові підходи до вивчення лідерських якостей та особистісних характеристик. 2. Визначити рівень розвитку лідерських якостей у вибірці дослідження. 3. Дослідити особистісні психодіагностичних методик. особливості учасників за допомогою 4. Встановити кореляційні взаємозв’язки між лідерськими якостями та особистісними характеристиками. 5. Розробити психологічні рекомендації щодо розвитку лідерського потенціалу. Об’єкт дослідження: лідерські якості та особистісні особливості людини. Предмет дослідження: взаємозв’язок між лідерськими якостями та особистісними характеристиками. Практичне значення результатів полягає у можливості застосування їх для підбору та розвитку лідерів у професійних та освітніх організаціях, а також для розробки тренінгових програм розвитку особистісного потенціалу.

The purpose of the study is to identify the relationship between leadership qualities and personality traits in adults. Research objectives: 1. Analyze current scientific approaches to the study of leadership qualities and personality traits. 2. Determine the level of development of leadership qualities in the study sample. 3. To study the personality traits of participants using psychodiagnostic methods. 4. To establish correlations between leadership qualities and personality characteristics. 5. To develop psychological recommendations for the development of leadership potential. The object of the study: leadership qualities and personality traits of individuals. Subject of the study: the relationship between leadership qualities and personal characteristics. The practical significance of the results lies in the possibility of applying them to the selection and development of leaders in professional and educational organizations, as well as to the development of training programs for personal potential development.
Керівник: Фальова Олена Євгенівна, доктор психологічних наук, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; лідерство; дорослі; особисті характеристики; leadership; adults; personal characteristics