Адміністративно-політична система Української Козацької Держави та зміни в її структурі за гетьманування Івана Скоропадського (1708–1722 рр.) - Терентьєв, Артур Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дослідження направлене на розгляд адміністративно-політичної системи Української Козацької Держави та аналіз змін в її структурі, що відбувалися в період гетьманування Івана Скоропадського з 1708 по 1722 рр. В цьому контексті висвітлено, зокрема, питання, які стосуються внутрішньої та зовнішньої торгівлі, податкової політики, поземельних відносин в Гетьманщині, а також досліджуються особливості взаємовідносин гетьмана з представниками козацької старшини; вплив російської центральної влади на внутрішньополітичну ситуацію в Гетьманщині та спроби обмеження її автономії в роки перебування Івана Скоропадського на посаді гетьмана.

The study is aimed at examining the administrative and political system of the Ukrainian Cossack State and analyzing the changes in its structure that took place during the period of Ivan Skoropadskyi's hetmanship from 1708 to 1722. In this context, the article highlights, in particular, issues related to domestic and foreign trade, tax policy, land relations in the Hetmanate, as well as the peculiarities of the hetman's relations with representatives of the Cossack officers; the influence of the Russian central government on the internal political situation in the Hetmanate and attempts to limit its autonomy during Ivan Skoropadskyi's tenure as Hetman.
Керівник: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; історія України; Українська Козацька Держава; Скоропадський Іван; Гетьманщина; history of Ukraine; Ukrainian Cossack State; Ivan Skoropadsky; Hetmanate