Взаємозв’язок перфекціонізму та психоемоційних станів дорослих - Ретинська, Світлана Максимівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт: перфекціонізм та психоемоційні стани дорослих. Предмет дослідження: взаємозв’язок перфекціонізму та психоемоційних станів дорослих. Мета дослідження: визначити взаємозв'язок перфекціонізму та психоемоційних станів дорослих. Основні задачі дослідження: 1. Здійснити теоретично-методологічний аналіз вітчизняних та зарубіжних досліджень перфекціонізму та психоемоційних станів дорослих, визначити основні концепції та наукові підходи до вивчення цього феномену. 2. Провести емпіричний аналіз перфекціонізму та психоемоційних станів дорослих. 3. Виявити взаємозв'язок між перфекціонізмом та психоемоційними станами дорослих, зокрема тривожністю, депресією, агресивністю, ворожістю та мотивацією до успіху чи уникнення невдач. 4. Надати рекомендації щодо покращення емоціних станів, здорового ставлення до себе, зниження самокритичності та покращення емоційного благополуччя. Практична значущість дослідження полягає в можливості використання отриманих даних фахівцями психологічної сфери для вдосконалення методів психодіагностики дезадаптивного перфекціонізму, розробки цільових психокорекційних програм, спрямованих на зниження рівнів тривожності, депресивності, агресивності та ворожості, а також впровадження профілактичних заходів щодо емоційного вигорання. Результати дослідження можуть бути застосовані в індивідуальному та організаційному консультуванні, а також під час формування програм підтримки психоемоційного благополуччя дорослого населення

Object: perfectionism and psycho-emotional states of adults. Subject of the study: the relationship between perfectionism and psycho emotional states of adults. Purpose of the study: to determine the relationship between perfectionism and psycho-emotional states of adults. Main research objectives: 1. To conduct a theoretical and methodological analysis of domestic and foreign research on perfectionism and psycho-emotional states of adults, and to identify the main concepts and scientific approaches to the study of this phenomenon. 2. To carry out an empirical analysis of perfectionism and psycho emotional states of adults. 3. To identify the relationship between perfectionism and psycho-emotional states of adults, including anxiety, depression, aggressiveness, hostility, and motivation for success or avoidance of failure. 4. To provide recommendations for improving emotional states, promoting a healthy self-attitude, reducing self-criticism, and enhancing emotional well-being. Practical significance of the study lies in the possibility of applying the obtained data by professionals in the field of psychology to improve methods of psychodiagnostics of maladaptive perfectionism, to develop targeted psychocorrectional programs aimed at reducing levels of anxiety, depression, aggressiveness, and hostility, as well as implementing preventive measures against emotional burnout. The results of the study can be applied in individual and organizational counseling, as well as in the development of programs aimed at supporting the psycho-emotional well-being of the adult population.
Керівник: Фальова Олена Євгенівна, доктор психологічних наук, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; перфекціонізм; адаптивний перфекціонізм; дезадаптивний перфекціонізм; тривожні стани; депресивні стани; агресивність; ворожість; мотивація; практичні рекомендації; емоційний стан; perfectionism; adaptive perfectionism; maladaptive perfectionism; anxiety states; depressive states; aggressiveness; hostility; motivation; emotional state; practical recommendations