Теоретична та прикладна механіка. Деталі машин : у 2 ч. Ч. 1 : методичні вказівки до проведення практичних занять для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної та заочної форм здобуття освіти за спеціальностями 015 «Професійна освіта (Машинобудування)», 015 «Професійна освіта (Транспорт)» [Електронний ресурс] - Малініна, Юлія Володимирівна; Malinina, Yuliia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні вказівки призначені для студентів спеціальностей, які вивчають дисципліну «Теоретична і прикладна механіка. Деталі машин». У методичних матеріалах представлено зміст практичних занять, включаючи завдання, алгоритми розрахунків, теоретичні пояснення, приклади типових задач, ілюстрації та перелік рекомендованої літератури. Особливу увагу приділено розвитку в студентів навичок інженерного аналізу, самостійного проєктування та обґрунтованого вибору параметрів машинобудівних конструкцій. Актуальність методичних вказівок зумовлена необхідністю практичного застосування теоретичних знань з механіки у процесі фахової підготовки майбутніх інженерів-педагогів. Матеріали можуть використовуватися під час аудиторної роботи, самостійного вивчення дисципліни, виконання курсових проєктів, а також як довідковий ресурс.

Methodical Guidelines are intended for students of specialties studying the subjects “Theoretical and Applied Mechanics. Machine Parts”. These materials provide a structured set of practical tasks, calculation procedures, theoretical background, illustrative examples, and a list of recommended literature. Special emphasis is placed on developing students’ skills in engineering analysis, independent design, and the reasoned selection of machine element parameters. The relevance of the guidelines lies in the need to apply theoretical knowledge of mechanics in the professional training of future engineering educators. The materials can be used during classroom instruction, independent study, coursework preparation, and as a reference resource.
Theoretical and applied mechanics. Machine parts : іn 2 pt. Pt. 1 : methodological instructions for conducting practical classes for students of the first (bachelor's) level of higher education of full-time and part-time forms of education in the specialties 015 "Professional education (Mechanical engineering)", 015 "Professional education (Transport)" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; вал; shaft; деталі машин; machine parts; довідковий матеріал; з'єднання (різьбові, шпонкові, шліцьові); reference material; joints (threaded, keyed, splined); коефіцієнт корисної дії; mechanical efficiency; конічна передача; bevel gear transmission; механічна передача; mechanical transmission; навантаження; load; напруження; stress; пасова передача; belt drive; підшипник; bearing; привід машин; machine drive; редуктор; gearbox / speed reducer; розрахунок на міцність; strength calculation; сили зачеплення; contact forces; циліндрична передача; cylindrical gear transmission; черв’ячна передача; worm gear transmission