Данилевський Василь Якович (1852–1939), фізіолог, професор Харківського університету : віртуальна книжкова виставка - Байрамова, Каріна Іванівна; Центральна наукова бібліотека (Харків, 2022)
Велика роль харківських вчених у розвитку світової науки, в тому числі біології. Одним із таких учених був професор Харківського університету Василь Якович Данилевський. Цей вчений-біолог залишив після себе багатющу наукову спадщину. Коло його фізіологічних інтересів було широким. Він один із засновників еволюційного напрямку у фізіології. Василь Якович – автор фундаментальних підручників з фізіології та багатьох науково-популярних статей та брошур; близько 220 наукових праць, присвячених фізіології нервової системи, та тритомного підручника з фізіології; один із ініціаторів створення першого російського фізіологічного журналу «Физиологический сборник» (1888—1891). Йому належить заслуга у сфері популяризації наукових знань та розвитку вищої освіти.
На виставці представлені вибрані праці В.Я. Данилевського з фондів ЦНБ.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES; професор Харківського університету; фізіолог