Аналіз системи автоматизованого радіомоніторингу - Кирилова, Є. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Метою роботи є аналіз алгоритмів автоматизації процесу узагальнення вимог базових та загальнобазових стандартів до технічних параметрів передавачів радіотехніки згідно з «Планом використання радіочастотного ресурсу України», крім спектральних «масок» радіовипромінювання та створення інформаційної бази спектральних радіовипромінювальних масок передавачів зазначених радіотехнологій. Результатом роботи є визначення оптимальних методів створення інформаційного базису спектральних масок передавачів. Щодо значущості роботи можна стверджувати, що ефективність систем радіочастотного моніторингу багато в чому визначається ступенем автоматизації процесів радіомоніторингу. Таким чином, використання режимів дистанційного керування засобами радіомоніторингу в поєднанні з автоматизацією процесу вимірювання та контролю радіовипромінювання дозволяє більш продуктивно використовувати ресурси і виконувати більш складні функції. Крім скорочення часу, необхідного для проведення операцій радіоспостереження, автоматизація дозволяє не тільки скоротити кількість персоналу, необхідного для роботи центрів радіоуправління (ЦРП), але й, зокрема, залучити кваліфікований персонал для вирішення першочергових завдань з обробки інформації. результати радіоспостереження та аналіз. Отже, для наведених прикладів результати роботи дозволять автоматизувати процес радіомоніторингу РЕЗ цифрових та 3 аналогових радіотехнологій. Також, використання спектральних масок передавачів інтегрованих в аналізатори спектру дозволить автоматизувати процес перевірки дотримання параметрів радіовипромінювань передавачів РЕЗ. Для наведених прикладів результати роботи дозволять автоматизувати процес радіомоніторингу РЕЗ цифрових та аналогових радіотехнологій.

The purpose of the work is the analysis of algorithms for the automation of the generalization process requirements of basic and general basic standards for technical parameters of radio equipment transmitters in accordance with the "Radio frequency use plan resource of Ukraine", in addition to spectral "masks" of radio radiation and creation of an information base of spectral radio-emitting masks transmitters of the specified radio technologies. The result of the work is the definition of optimal methods of creating an information base of spectral masks of transmitters. Regarding the significance of the work, it can be argued that the effectiveness of radio frequency monitoring systems is largely determined by the degree of automation of radio monitoring processes. Thus, the use of remote control modes of radio monitoring devices in combination with the automation of the process of measurement and control of radio radiation allows more productive use of resources and performance of more complex functions. In addition to reducing the time required for conducting radio surveillance operations, automation allows not only to reduce the number of personnel required for the operation of radio control centers (RCCs), but also, in particular, to attract qualified personnel to solve priority information processing tasks. radio monitoring results and analysis. So, for the given examples, the results robots will allow to automate the process of radio monitoring of digital and analog radio technologies. Also, the use of spectral masks of transmitters integrated into spectrum analyzers will allow to automate the 5 process of checking compliance with the parameters of radio emissions of RES transmitters. For the given examples, the results of the work will allow to automate the process of radio monitoring of the RES of digital and analog radio technologies.
Analysis of the automated radio monitoring system
Керівник роботи: Рассомахін Сергій Геннадійович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; радіомоніторинг; автоматизований радіомоніторинг; оптимальні методи; розпізнавання сигналів; спектрально-часовий аналіз; спектральні маски; засоби програмування; інформаційний базис; radio monitoring; automated radio monitoring; optimal methods; signal recognition; spectral-temporal analysis; spectral masks; programming tools; information base