По ком звонил Колокол, и по кому он звонит все чаще: к вопросу о падежах местоимений в сочетаниях с предлогом по - Попов, С.Л. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2008)
У статті розглядається актуальне для граматики сучасної російської мови питання про відмінки займенників у сполученнях з прийменником по. Надається та аналізується традиційний погляд на вживання місцевого та давального відмінків з цим прийменником. Пропонується більш глибоке семантико-граматичне пояснення причин тих чи інших відмінкових переваг займенників у сполученнях з прийменником по. Формулюються чинники, які сприяють вживанню займенників у таких сполучення у давальному відмінку.
In this article, an actual problem of contemporary Russian grammar concerning pronoun cases with the preposition по is dealt with. Traditional view of usage of prepositional and dative cases with this preposition is represented and analyzed. A deeper semantic and grammatical explanation of case preferences of pronouns with the preposition по is offered. Factors which favor usage of such pronouns in dative case in similar word combinations are formulated.
Keywords: конструкции с предлогом по; вариантность «предложный падеж – дательный падеж»; тенденции развития современного русского языка; единообразие форм и конструкций