Інфомаційна технологія для тестування алгоритмів керування роботизованими пристроями у сценаріях командної взаємодії у мультиагентних системах - Новіков, Артем Олександрович; Novikov, A. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дисертаційна робота присвячена розробці інформаційної технології для тестування алгоритмів керування роботизованими пристроями у сценаріях командної взаємодії в мультиагентних системах, що є актуальною задачею сучасної робототехніки та штучного інтелекту. У роботі представлено платформу моделювання на основі гри Pac-Man, яка дозволяє досліджувати кооперативні та антагоністичні стратегії взаємодії агентів у 2D-середовищах. Запропоновано інноваційні модифікації алгоритмів пошуку, зокрема MCTS, а також проаналізовано ефективність нейромережевих моделей, згенерованих за допомогою MADDPG. Результати дисертації мають як наукову новизну, так і практичне значення для побудови автономних систем управління в реальних умовах.

The dissertation is dedicated to the development of an information technology for testing control algorithms of robotic devices in team interaction scenarios within multi-agent systems, which is a relevant task in modern robotics and artificial intelligence. The work presents a simulation platform based on the Pac-Man game, enabling the exploration of cooperative and antagonistic agent interaction strategies in 2D environments. Innovative modifications to search algorithms, particularly MCTS, are proposed, and the effectiveness of neural network models generated using MADDPG is analyzed. The results of the dissertation possess both scientific novelty and practical significance for the development of autonomous control systems in real-world conditions.
Information technology for testing algorithms for controlling robotic devices in scenarios of team interaction in multi-agent systems
Науковий керівник: Яковлев Сергій Всеволодович, член-кореспондент НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; інтелектуальні стратегії управління; штучний інтелект; моделювання в реальному часі; глибоке навчання; нейронні мережі; ройові алгоритми; машинне навчання; навчання з підкріпленням; мультиагентні системи; безпілотні літальні апарати (БПЛА); роботизовані та мобільні робототехнічні системи; інформаційно-аналітичні системи; прийняття рішень та функції; OpenAI; intelligent control strategies; artificial intelligence; real-time modeling; deep learning; neural networks; swarm algorithms; machine learning; reinforcement learning; multiagent systems; unmanned aerial vehicles (UAVs); robotized and mobile robotics systems; information and analytical systems; decision making and functions