Права жінок в УРСР (1919–1991 рр.) - Кузьменко, Еліна Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У дипломній роботі досліджено стан, особливості та еволюцію жіночих прав в Українській РСР протягом часу її існування (1919-1991 рр.). В науковій роботі було висвітлено теми сімейного, професійного та суспільного статусу жіноцтва, акцентовано увагу на проблемі абортивности та праві на самореалізацію в робочому питанні. Було проаналізовано законодавчі акти, Кодекси, загальні юридичні аспекти захищеності і свобод, та проведено порівняльний аналіз з реальним наближенням до рівності між обома гендерами в житті пересічної українки. Досліджено зміни радянського гранднаративу щодо питання «визволення» жіноцтва та причини його зміни. Було висвітлено «жіночу» версію нашої минувшини та проаналізовано реальний її статус.

The thesis examines the state, peculiarities and evolution of women's rights in the Ukrainian SSR during its existence (1919-1991). The research paper covered the topics of family, professional, and social status of women, focusing on the problem of abortion and the right to self-realization in the workplace. Legislative acts, Codes, general legal aspects of protection and freedoms were analyzed, and a comparative analysis was made with the real approximation to equality between both genders in the life of an average Ukrainian woman. Changes in the Soviet grand narrative on the issue of women's "liberation" and the reasons for its change are investigated. The "female" version of our past was highlighted and its real status was analyzed.
Керівник: Нижнікова Світлана Василівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; радянська жінка; права жінок; soviet woman; women's rights