Етнонім «сіверяни» в письмових джерелах IX століття - Кириченко, Максим Іванович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2018)
Стаття присвячена аналізу розвитку в історіографії та джерелознавстві знань і уявлень про етноніми, схожі з назвою східнослов'янського племінного союзу «сіверяни», що згадуються в джерелах IX століття: «Хронографії» Феофана Сповідника і «Баварському географі» анонімного автора. Розглядаються різні гіпотези щодо інтерпретації цих етнонімів і їх етнічної атрибуції. Автор приходить до висновку, що, незважаючи на той факт, що досліджувані етноніми пов'язуються переважно з «сіверянами» Подунав'я, вони мають і певну цінність для дослідження історіографії історії сіверян Дніпровського лісостепового Лівобережжя, оскільки можуть відображати етапи їх міграції з Дунаю, відповідно до деяких гіпотез і даними «Повісті временних літ».

The article deals with the analysis of the development of knowledge and ideas about ethnonyms in historiography and source study, which were similar to the name of the East Slavic tribal Union ‘Severians’, mentioned in the IX century sources (The Chronicle of Theophanes the Confessor and the Bavarian geographer). Various hypotheses regarding the interpretation of these ethnonyms and their ethnic attribution are considered. The author comes to the conclusion that, despite the fact that the studied ethnonyms are mainly associated with the Severians of Danube region, they also have a certain value for studying the historiography of the history of the Severians of the Left-bank of Dnieper, since they can reflect the stages of their migration from the Danube, according to some hypotheses and data of the Primary Chronicle.
The Severians Ethnonym in the Writing Sources of the IX Century
Keywords: сіверяни; слов'яни; Феофан Сповідник; Баварський географ; середні віки; Severians; Slavs; Theophanes the Confessor; Bavarian geographer; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects