Розширення підстанції «Надвірна-110» 110/10/10 кВ Івано-Франківської області - Сальков, Олександр Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Підстанція напругою 110/10/10 кВ «Надвірна-110», що розташована в Івано-Франківській області, відіграє важливу роль у забезпеченні електропостачання споживачів регіону, включаючи промислові підприємства, об’єкти соціальної інфраструктури та населення. З урахуванням перспективного зростання навантаження в даному районі, а також необхідності підвищення надійності та гнучкості роботи електричних мереж, виникає потреба у розширенні та вдосконаленні даної підстанції. Існуючі технічні рішення не повною мірою відповідають сучасним вимогам щодо резервування, маневреності схем та можливості підключення нових споживачів, що обумовлює необхідність проведення заходів з реконструкції. Розширення підстанції передбачає не лише збільшення встановленої потужності, але й оптимізацію схемних рішень, вибір сучасного електрообладнання, підвищення рівня автоматизації та впровадження новітніх технічних засобів, які забезпечують ефективну та безпечну експлуатацію. Мета кваліфікаційної роботи – обґрунтування та розробка рішень щодо розширення підстанції «Надвірна-110» 110/10/10 кВ, які забезпечать підвищення надійності, ефективності та безпеки електропостачання споживачів регіону з урахуванням перспективного зростання навантаження.

The 110/10/10 kV substation "Nadvirna-110", located in the Ivano-Frankivsk region, plays an important role in ensuring the power supply of consumers in the region, including industrial enterprises, social infrastructure facilities and the population. Taking into account the prospective increase in load in this area, as well as the need to increase the reliability and flexibility of electrical networks, there is a need to expand and improve this substation. Existing technical solutions do not fully meet modern requirements for redundancy, circuit flexibility and the ability to connect new consumers, which necessitates the need for reconstruction measures. The expansion of the substation involves not only increasing the installed capacity, but also optimizing circuit solutions, selecting modern electrical equipment, increasing the level of automation, and introducing the latest technical means that ensure efficient and safe operation. The purpose of the qualification work is to substantiate and develop solutions for the expansion of the 110/10/10 kV substation "Nadvirna-110", which will ensure increased reliability, efficiency and safety of electricity supply to consumers in the region, taking into account the prospective increase in load.
Expansion of the substation "Nadvirna-110" 110/10/10 kV in Ivano-Frankivsk region
Науковий керівник: Пантєлєєва Ірина Вікторівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електрична підстанція; розширення підстанції; надійність електропостачання; силовий трансформатор; електричні навантаження; електричні апарати; струм короткого замикання; electrical substation; substation expansion; power supply reliability; power transformer; electrical loads; electrical devices; short-circuit current