Міжнародний досвід правового забезпечення підвищення ефективності системи соціального захисту населення - Волошин, Єгор Андрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою даної роботи є аналіз міжнародного досвіду правового забезпечення ефективності систем соціального захисту, визначення їх переваг і недоліків, а також формування рекомендацій щодо використання інноваційних підходів у контексті сучасних глобальних викликів. Для досягнення мети передбачено вирішення таких завдань, як дослідження теоретичних основ соціального захисту та правового забезпечення у міжнародному контексті; визначення основних моделей соціального захисту, їх сильні сторони та недоліки; оцінка сучасних інноваційних підходів до забезпечення соціального захисту, таких як цифровізація, партнерство з приватним сектором та управління на основі даних; розробка рекомендацій щодо вдосконалення соціальних систем із використанням міжнародного досвіду. Об'єктом дослідження є система міжнародних стандартів соціального захисту як сукупність принципів, норм і практик, що регулюють права та соціальні гарантії для забезпечення добробуту різних груп населення. Предметом дослідження є історична еволюція міжнародних стандартів соціального захисту, зокрема ключові етапи, процеси та чинники, які вплинули на їх розвиток у різні історичні періоди (доіндустріальний, індустріальний та постіндустріальний). Наукова новизна роботи полягає у комплексному підході до аналізу міжнародного досвіду правового забезпечення соціального захисту з акцентом на інноваційних підходах

The purpose of this work is to analyze the international experience of legal support for the effectiveness of social protection systems, to identify their advantages and disadvantages, and to formulate recommendations for the use of innovative approaches in the context of modern global challenges. In order to achieve this goal, the following tasks are envisaged: to study the theoretical foundations of social protection and legal provision in the international context; to identify the main models of social protection, their strengths and weaknesses; to assess modern innovative approaches to social protection, such as digitalization, partnership with the private sector and data-driven management; to develop recommendations for improving social systems using international experience. The object of the study is the system of international standards of social protection as a set of principles, norms and practices governing the rights and social guarantees to ensure the well-being of different groups of the population. The subject of the study is the historical evolution of international social protection standards, in particular, the key stages, processes and factors that influenced their development in different historical periods (pre-industrial, industrial and post-industrial). The scientific novelty of the work lies in a comprehensive approach to analyzing the international experience of legal provision of social protection with an emphasis on innovative approaches
International experience in legal support for increasing the efficiency of the social protection system
Керівник роботи: Атаєва Олена Алімівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємств та менеджменту Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; соціальний захист; social protection; міжнародні стандарти; international standards; еволюція соціального забезпечення; evolution of social security; історичний розвиток; historical development; Mіжнародна організація праці (МОП); International Labor Organization (ILO); соціальне страхування; social insurance