Мотивація та стимулювання персоналу у зовнішньоекономічній діяльності: сучасні тенденції - Туренко, Софія Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена аналізу сучасних підходів до мотивації та стимулювання персоналу у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємств. У дослідженні розкрито особливості формування систем матеріального та нематеріального заохочення у міжнародному бізнес- середовищі, а також виявлено чинники, що впливають на ефективність управління персоналом у мультикультурних командах. Проаналізовано сучасні мотиваційні моделі та практики, які використовуються в компаніях, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю, з урахуванням глобальних трендів, цифровізації та гібридних форматів роботи. Особливу увагу приділено практичним інструментам стимулювання, адаптованим до викликів міжнародного ринку. Отримані результати можуть бути використані для розробки ефективної мотиваційної політики у компаніях, що працюють у сфері ЗЕД.

This qualification paper explores modern approaches to motivating and incentivizing personnel in the field of foreign economic activity. The research examines the formation of material and non-material reward systems in international business environments and identifies the key factors influencing human resource management in multicultural teams. The study analyzes current motivation models and practices applied by companies engaged in foreign economic operations, taking into account global trends, digitalization, and hybrid work formats. Special emphasis is placed on practical incentive tools adapted to the challenges of the international market. The results of the research may be useful for designing effective motivation policies in companies operating in the field of international trade and cooperation.
Керівник: Шуба Тетяна Петрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; мотивація персоналу; стимулювання; зовнішньоекономічна діяльність; міжнародний бізнес; управління людськими ресурсами; employee motivation; incentives; foreign economic activity; international business; human resource management