Соціально-політичний розвиток Римської республіки у період з 60-х до 30-х рр. І ст. до н. е. - Петухов, Віктор Віталійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Робота присвячена дослідженню суспільно – політичного розвитку Римської республіки 60 – 30 рр. І ст. до н.е. на тлі двох тріумвіратів та Громадянської війни. На основі широкого кола джерел показані різні аспекти життя та діяльності як верхівки влади так і простолюду в досліджуваний період. Зазначені фактори визначили подальшу зміну соціального життя, що є найважливішим показником трансформації суспільства. Аналіз процесу Громадянської війни демонструє наполегливість зміни в соціально – політичному житті держави. Звернення до даної теми визначається тим, що ніколи не було розглянуто аналіз двох тріумвіратів, як порівняльний аспект. В даній роботі реалізована перша спроба порівняти дві стадії правління державою через призму не зовсім спокійних подій. На основі аналізу джерел висвітлено процес формування революційних процесів, політичні проблеми та методи їх вирішення, розкрито становище народу у державі. У роботі досліджується роль суспільно – політичного фактору під час революційних подій Римської республіки.

The work is devoted to the study of the social and political development of the Roman Republic in 60-30 of the 1st century. B.C. against the background of the two triumvirate and the Civil War. On the basis of a wide range of sources, various aspects of the life and activities of both the top of the government and the common people in the studied period are shown. These factors determined the further change of social life, which is the most important indicator of the transformation of society. Analysis of the Civil War process demonstrates the persistence of changes in the social and political life of the state. The appeal to this topic is determined by the fact that the analysis of the two triumvirates, as a comparative aspect, has never been considered. In this work, the first attempt to compare the two stages of state government through the prism of not quite peaceful events is implemented. On the basis of the analysis of the sources, the process of formation of revolutionary processes, political problems and methods of solving them are highlighted, the position of the people in the state is revealed. The work examines the role of the social and political factor during the revolutionary events of the Roman Republic.
Керівник: Сергєєв Іван Павлович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Римська республіка; перший тріумвірат; громадянська війна в Римській республіці (49-45 рр. до н.е.); другий тріумвірат; Roman Republic; First Triumvirate; Civil war in the Roman Republic (49-45 BC); Second Triumvirate