Проектування СЕП вузла навантаження цеху хімічної промисловості - Охрімчук, Євген Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У дипломній роботі розглянуто питання проєктування системи внутрішньоцехового електропостачання навантажувального вузла цеху хімічного виробництва. Об’єкт дослідження – процес проєктування, розрахунку та оптимізації системи електропостачання промислового цеху з безперервним технологічним циклом. Предмет дослідження – електричні навантаження, засоби компенсації реактивної потужності, силове електрообладнання, комутаційно-захисні апарати та струмоведучі частини мережі 0,4 кВ цеху хімічного виробництва. У процесі виконання роботи проведено аналіз технологічного процесу цеху, на основі якого споживачів віднесено до І категорії за надійністю електропостачання. Розрахунок електричних навантажень виконано методом упорядкованих діаграм. Визначено потужність компенсувальних установок у мережі до 1 кВ за умовами мінімізації втрат, обрано кількість та потужність цехових трансформаторів (2×1600 кВА). Обґрунтовано магістральну схему живлення з резервними перемичками та застосуванням блоків «трансформатор–магістраль». Проведено вибір автоматичних вимикачів, перерізів кабелів і шинопроводів з перевіркою за умовами нагріву, захисту та втрати напруги. Розраховано струми трифазного й однофазного короткого замикання в мережі 0,4 кВ, перевірено чутливість захисних апаратів та їхню вимикаючу здатність. Виконано оцінку відхилення напруги на шинах цехової підстанції, яка підтвердила відповідність нормативним вимогам.

The thesis considers the issue of designing an intra-shop power supply system for a loading unit of a chemical production shop. The object of the study is the process of designing, calculating and optimizing an industrial shop power supply system with a continuous technological cycle. The subject of the study is electrical loads, reactive power compensation devices, power electrical equipment, switching and protective devices and live parts of the 0.4 kV network of a chemical production shop. In the process of performing the work, an analysis of the technological process of the shop was carried out, on the basis of which consumers were assigned to the 1st category in terms of reliability of power supply. The calculation of electrical loads was performed using the method of ordered diagrams. The power of compensating installations in the network up to 1 kV was determined under the conditions of minimizing losses, the number and power of shop transformers (2×1600 kVA) were selected. The main power supply scheme with backup jumpers and the use of “transformer-main” blocks was substantiated. The selection of circuit breakers, cable cross-sections and busbars was carried out with a check for heating, protection and voltage loss conditions. The three-phase and single-phase short-circuit currents in the 0.4 kV network were calculated, the sensitivity of protective devices and their switching capacity were checked. The voltage deviation on the busbars of the workshop substation was assessed, which confirmed compliance with regulatory requirements.
Науковий керівник: Буданов Павло Феофанович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електропостачання; хімічне виробництво; електричні навантаження; компенсація реактивної потужності; цехова трансформаторна підстанція; автоматичний вимикач; струми короткого замикання; якість електроенергії; електробезпека; power supply; chemical production; electrical loads; reactive power compensation; shop transformer substation; circuit breaker; short-circuit currents; power quality; electrical safety