Риси особистості та прокрастинація у студентської молоді - Носенко, М. І. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено взаємозв’язок між рисами особистості, рівнем прокрастинації та самооцінкою у студентської молоді. Встановлено, що індивідуальні риси особистості (зокрема за моделлю «Великої п’ятірки») тісно пов’язані зі схильністю до відкладання важливих справ і визначають особливості саморегуляції, навчальної мотивації та емоційної стабільності студентів. Результати показали, що низький рівень прокрастинації спостерігається у студентів із високими показниками сумлінності, доброзичливості, відкритості до нового досвіду та адекватною самооцінкою. Водночас підвищена прокрастинація притаманна особам із високим нейротизмом, емоційною нестабільністю та недостатнім самоконтролем. Отримані результати підтверджують, що розвиток самодисципліни, упевненості у власних силах і відповідальності сприяє зниженню прокрастинаційної поведінки та підвищенню особистісної ефективності студентської молоді.

The qualification paper examines the relationship between personality traits, the level of procrastination, and self-esteem among university students. It was found that individual personality traits (particularly within the framework of the Big Five model) are closelyrelated to the tendencyto postpone important tasks and determine the features of self-regulation, learning motivation, and emotional stability in students. The results showed that a low level of procrastination is typical forstudents with high conscientiousness, agreeableness, openness to new experiences, and adequate self-esteem. In contrast, a high level of procrastination is characteristic of individuals with high neuroticism, emotional instability, and insufficient self-control. Thefindings confirmthat thedevelopmentof self-discipline,confidencein one’s own abilities, and responsibility contributes to reducing procrastinatory behavior and increasing the personal effectiveness of university students.
Керівник роботи: Зуєв Ігор Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; риси особистості; прокрастинація; студентська молодь; саморегуляція; самооцінка; сумлінність; нейротизм; екстраверсія; доброзичливість; відкритість до досвіду; емоційна стабільність; «Велика п’ятірка»; диспозиційний підхід; навчальна мотивація; відповідальність; personality traits; procrastination; university students; self- regulation; self-esteem; conscientiousness; neuroticism; extraversion; agreeableness; openness to experience; emotional stability; Big Five; dispositional approach; learning motivation; responsibility