Аналіз функціональних особливостей юридичних термінів групи trespass - Манжос, Я.Ю. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
У статті розглядаються функціональні характеристики термінів, що позначать різні види протиправного порушення володінь, проведено аналіз потенційного функціонального варіювання досліджених термінів на основі наявності / відсутності / джерела дефініції; їх соціокультурного розшарування на загальні та регіональні; їх реалізації в різних підтипах юридичного дискурса (офіційно-діловому, науковому та науково-навчальному, інформаційно-популярному) та в публіцистичному дискурсі. The article presents the analysis of functional characteristics of terms denoting different kinds of trespass; covers potential functional variation of terms – the presence / absence / source of definition; their sociocultural division into those of general and regional usage; their instantiations in different subtypes of legal (official-normative, scientific and scientific-academic, information-popular) and in publicistic discourse. В статье рассматриваются функциональные характеристики терминов, обозначающих различные виды противоправного нарушения владений, представлен анализ потенциальной функциональной вариативности терминов на основе наличия / отсутствия словарной дефиниции, источника фиксации дефиниции; социокультурного расслоения исследованных терминов на общие и региональные; а также реализации этих терминов в таких подтипах юридического дискурса как официально-деловой, научный и учебно-научный, информационно-популярный и в публицистическом дискурсе.
Я.Ю. Манжос, канд. філол. наук (Харків)
Keywords: загальні терміни; порушення володінь; потенційне функціональне варіювання; публіцистичний дискурс; регіональні терміни; соціокультурне розшарування; юридичний дискурс; general terms; legal discourse; potential functional variation; publicistic discourse; regional terms; sociocultural division; trespass