Вплив природи темплату на структурні, морфологічні та сорбційні властивості ормосилів з іммобілізованими аміногрупами - Ткаченко, О.С.; Христенко, І.В.; Міхралієва, А.А.; Пантелеймонов, А.В.; Холін, Ю.В. (ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2013)
Методом золь-гель синтезу з використанням катіонного та аніонного ПАР синтезовано два ормосили, Матеріал 1 і Матеріал 2, з питомими площами поверхні 17±2 і 176±5 м2 г-1 та середнім розміром пор 3.6 і 3.3 нм, відповідно. Видалення ПАР з матриці було більш ефективним для Матеріалу 1, ніж для Матеріалу 2. Протолітичні рівноваги за участю іммобілізованих аміногруп для обох матеріалів адекватно описує модель бідентатного зв’язування. Основність аміногруп у складі Матеріалу 2 вища ніж основність аміногруп у Матеріалі 1; протонування аміногруп обох матеріалів проходить під впливом ефектів негативної кооперативності
The influence of surfactant nature on the structural, morphological and sorption properties of ormosils with immobilized aminogroups
Keywords: темплат; ормосил; бідентатне зв’язування; ефекти кооперативності