Розробка архітектури і побудова міжмережевого екрану - Данилова, В. І. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Метою дипломної роботи є дослідженння архітектури та розробка міжмережевого екрану. Об’єктом дослідження дипломної роботи є архітектура міжмережевих екранів і їх побудова. Міжмережевий екран є центральним елементом захисту мережі, який контролює передачу даних між різними мережами та забезпечує фільтрацію пакетів даних згідно з визначеними правилами та політиками безпеки. Основною метою міжмережевого екрана є захист мережі від несанкціонованого доступу, шкідливих атак та недозволених дій. Методи дослідження. Для досягнення мети дипломної роботи було використано наступні методи дослідження: 1) Аналіз існуючих архітектур міжмережевих екранів: у цьому етапі проводився огляд та аналіз різних архітектур міжмережевих екранів, що використовуються в сучасних мережах. Цей аналіз дав змогу виявити сильні та слабкі сторони існуючих рішень. 2) Розробка архітектури: на основі отриманих результатів аналізу існуючих архітектур була розроблена архітектура міжмережевого екрана. 3) Реалізація міжмережевого екрана: на основі розробленої архітектури було проведено реалізацію міжмережевого екрана. Для цього були використані сучасні технології та інструменти, що дозволили побудувати ефективну та надійну систему захисту мережі. 4) Тестування та оцінка результатів: розроблений міжмережевий екран був підданий тестуванню з метою оцінки його ефективності та надійності. Результатом даної дипломної роботи є розробка архітектури міжмережевого екрана та побудова системи, що використовує цю архітектуру. Розроблений міжмережевий екран має покращені можливості захисту мережі. Під час тестування було підтверджено ефективність розробленої системи, яка забезпечує надійний рівень захисту мережі від потенційних загроз.

The purpose of the thesis is to study the architecture and development of a firewall. The object of the thesis is the architecture of firewalls and their construction. A firewall is a central element of network security that controls the transmission of data between different networks and provides filtering of data packets according to specific security rules and policies. The main purpose of the firewall is to protect the network from unauthorized access, malicious attacks and unauthorized actions. Research methods. To achieve the purpose of the thesis, the following research methods were used: 1) Analysis of existing firewall architectures: this stage involved a review and analysis of various firewall architectures used in modern networks. This analysis allowed us to identify the strengths and weaknesses of existing solutions and identify areas for improvement. 2) Architecture development: based on the results of the analysis of existing architectures, a firewall architecture was developed. 3) Implementation of the firewall: based on the developed architecture, the firewall was implemented. For this purpose, modern technologies and tools were used to build an effective and reliable network protection system. The implementation included setting up filtering rules, access control and other functions necessary to ensure security. 4) Testing and evaluation of results: the developed firewall was tested to evaluate its effectiveness and reliability The result of this thesis is the development of a firewall architecture and the construction of a system that uses this architecture. The developed firewall has improved network security capabilities. During testing, the effectiveness of the developed system was confirmed, which provides a reliable level of network protection against potential threats.
Керівник роботи: Олійников Роман Васильович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; кібербезпека; атака; комп’ютерна мережа; міжмережевий екран; модель зловмисника; cybersecurity; computer network; firewall; attacker model; attack