Близькосхідний вектор зовнішньої політики ЄС - Подолінна, Дар’я Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена вивченню близькосхідного вектору зовнішньої політики Європейського Союзу. Проаналізовано джерельну та наукову базу роботи. Розглянуто понятійно-категоріальний апарат дослідження. Складено соціально-економічний та політичний профіль Європейського Союзу. Простежено еволюцію становлення та розвитку відносин ЄС з країнами близькосхідного регіону. Розглянуто етапи формування близькосхідної політики Європейського Союзу. Досліджено основні напрями співпраці Євросоюзу з державами близькосхідного регіону. Проаналізовано особливості співробітництва ЄС з міждержавними об’єднаннями країн Близького Сходу. Окреслено основні стратегічні інтереси ЄС на Близькому Сході, а також основні проблеми, які перешкоджають розвитку відносин Європейського Союзу з державами близькосхідного регіону. Досліджено особливості взаємодії Євросоюзу та країн Близького Сходу в умовах глобальних та регіональних викликів.

The thesis is devoted to studying the Middle Eastern dimansion of the European Union’s foreign policy. The source base and scholarly literature on the topic are analyzed. The conceptual and categorical framework of the research is examined. A socio-economic and political profile of the European Union is compiled. The evolution of the formation and development of the EU’s relations with countries of the Middle East region is traced. The stages of shaping the European Union’s Middle Eastern policy are considered. The main areas of cooperation between the EU and the states of the Middle East are explored. The specifics of the EU’s cooperation with inter-state associations of Middle Eastern countries are analyzed. The key strategic interests of the EU in the Middle East are outlined, as well as the main problems that hinder the development of relations between the European Union and the states of the region. The particularities of interaction between the EU and Middle Eastern countries under conditions of global and regional challenges are investigated.
The Middle Eastern Dimension of the European Union’s Foreign Policy
Керівник роботи: Онацький Максим Юрійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Європейський Союз; European Union; зовнішня політика; Близький Схід; напрями співпраці; foreign policy; Middle East; areas of cooperation