Українські землі у фіскальній політиці уряду Петра I (кінець XVII - перша чверть XVIII ст.) - Шкурат, Карина Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У центрі уваги аналіз економічної та політичної ситуації в регіоні, а також визначення впливу податкових реформ Петра І на соціально-економічний стан українського суспільства, його автономію та внутрішню політику. У першому розділі розглянуто загальний контекст розвитку українських земель у складі імперії. Особлива увага приділяється адміністративнотериторіальному устрою, який сформувався на межі XVII-XVIII століть, та економічним чинникам, що зумовлювали необхідність змін у фіскальній сфері. Виявлено передумови, які призвели до впровадження нового податкового механізму з боку царської адміністрації. Другий розділ досліджує безпосередньо фіскальну політику Петра І. Розглянуто систему оподаткування, що існувала до початку реформ, та ключові кроки царя у напрямку централізації збору податків. Проведено аналіз фінансових реформ, включаючи введення подушного податку, що мали значний вплив на становище українських земель. Детально досліджено економічні наслідки цих змін для місцевого населення, господарства та управлінських структур. У третьому розділі проаналізовано реакцію українського суспільства на нову фіскальну політику. Звернуто увагу на форми опору – від політичних протестів до дій української еліти в захист автономії Гетьманщини. Розкрито вплив реформ Петра І на відносини між українською владною верхівкою та російським урядом. Результати дослідження дозволяють глибше зрозуміти особливості функціонування податкової політики імперії щодо українських територій, а також її вплив на автономні процеси в Гетьманщині. Матеріали дипломної роботи можуть бути використані в історичних дослідженнях з історії фінансової політики, а також у вивченні взаємин між Україною та імпрією в ранньомодерний період.

The focus is on analyzing the economic and political situation in the region, as well as determining the impact of Peter I’s tax reforms on the socio-economic condition of Ukrainian society, its autonomy, and internal governance. The first chapter examines the general context of the development of Ukrainian lands within the Tsardom. Special attention is paid to the administrative-territorial structure that formed at the turn of the 17th -18th centuries and to the economic factors that led to the necessity of changes in the fiscal sphere. The chapter identifies the prerequisites that resulted in the introduction of a new taxation mechanism by the tsarist administration. The second chapter is devoted directly to Peter I’s fiscal policy. It explores the taxation system that existed before the reforms and the key steps taken by the Tsar to centralize tax collection. The financial reforms are analyzed in detail, including the introduction of the poll tax, which significantly affected the condition of Ukrainian territories. The chapter also examines the economic consequences of these changes for the local population, economy, and administrative structures. The third chapter analyzes the reaction of Ukrainian society to the new fiscal policy. Attention is given to the forms of resistance from political protests to the actions of the Ukrainian elite aimed at defending the autonomy of the Hetmanate. The influence of Peter I’s reforms on the relationship between the Ukrainian leadership and the imperial government is also explored. The results of this research provide a deeper understanding of the functioning of the Empire’s tax policy toward Ukrainian territories, as well as its influence on the processes of autonomy within the Hetmanate. The materials of the thesis can be used in further historical studies of fiscal policy, as well as in exploring Ukrainian-imperian relations during the early modern period.
Ukrainian lands in the fiscal policy of the government of Peter I (late 17th - first quarter of the 18th century)
Керівник роботи: Кушнарьов Сергій Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; фіскальна політика; Петро І; українські землі; податки; Гетьманщина; автономія; XVIII століття; податкова система; централізація влади; опір населення; автономія Гетьманщини; fiscal policy; Peter the Great; Ukrainian lands; taxes; Hetmanate; аutonomy; eighteenth century; fiscal policy; tax system; resistance of the population; autonomy of the Hetmanate