Вікові особливості соціально-психологічної адаптації у Німеччині українських вимушених переселенців - Кузьменко, О. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена емпіричному дослідженню особливостей соціально-психологічної адаптації українських вимушених переселенців у віці ранньої та середньої зрілості, які проживають у Німеччині та відвідують інтеграційні курси. Дослідження зосереджено на показниках психологічного благополуччя, емоційного стану та особистісних характеристиках, що забезпечують ефективну адаптацію в новому соціокультурному середовищі. Результати показують, що українські переміщені особи загалом характеризуються емоційною стабільністю, середнім та високим рівнем психологічного благополуччя, автономністю, самосприйняттям та здатністю підтримувати позитивні стосунки з іншими. Обидві вікові групи демонструють подібні рівні адаптації та внутрішніх психологічних ресурсів, між ними не виявлено статистично значущих відмінностей. Це свідчить про те, що вік не є визначальним фактором соціально-психологічної адаптації українських вимушених переселенців, оскільки як молодші, так і старші учасники демонструють схожі адаптаційні стратегії та емоційну врівноваженість. Початкова гіпотеза не підтвердилася. Припускається, що залучення більшої та різноманітнішої вибірки в майбутніх дослідженнях може забезпечити глибше розуміння можливих вікових відмінностей в соціально-психологічній адаптації.

The qualification work is devoted to the empirical study of the peculiarities of socio-psychological adaptation of Ukrainian forced migrants of early and middle adulthood living in Germany and attending integration courses. The research focused on indicators of psychological well- being, emotional state, and personal characteristics that ensure effective adaptation in a new socio-cultural environment. The results show that Ukrainian displaced persons are generally characterized by emotional stability, moderate to high levels of psychological well-being, autonomy, self-acceptance, and the ability to maintain positive relations with others. Both age groups demonstrate similar levels of adaptation and internal psychological resources, with no statistically significant differences found between them. This indicates that age is not a determining factor in the socio-psychological adaptation of Ukrainian forced migrants, as both younger and older participants show comparable adaptive strategies and emotional balance. The initial hypothesis was not confirmed. It is assumed that involving a larger and more diverse sample in future research could provide a deeper understanding of possible age-related differences in adaptation.
Керівник роботи: Барінова Наталія Вікторівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; вимушені переселенці; соціально-психологічна адаптація; психологічне благополуччя; вікові відмінності; інтеграція; forced migrants; socio-psychological adaptation; psychological well-being; age differences; integration