Вплив емоційного інтелекту на рівень особистісної тривожності у молоді - Панченко, Роман Юрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: емоційний інтелект у молоді. Предмет дослідження: вплив емоційного інтелекта на рівень особистісної тривожності у молоді. Мета дослідження: дослідити взаємозв’язок між рівнем емоційного інтелекту та рівнем особистісної тривожності у молоді. Завдання: 1. Провести теоретичний аналіз наукових підходів до проблеми емоційного інтелекту та особистісної тривожності. 2. Визначити психологічні механізми впливу емоційного інтелекту на рівень тривожності. 3. Здійснити емпіричне дослідження взаємозв’язку між емоційним інтелектом і особистісною тривожністю серед молоді. 4. Розробити рекомендації щодо психологічної підтримки та розвитку емоційної компетентності з метою зниження рівня тривожності у молоді. Практична значущість результатів дослідження: отримані результати можуть бути використані у практиці психологічного консультування, при розробці тренінгових програм розвитку емоційного інтелекту серед молоді, а також у профілактичній роботі, спрямованій на зниження рівня особистісної тривожності. Матеріали дослідження можуть бути впроваджені у діяльність психологів освітніх закладів, центрів кар’єрного розвитку та програм соціально-психологічної підтримки молодих людей.

The object-matter of the research is emotional intelligence on the level of personal anxiety in young people. The subject-matter of the research is psychological attitudes as factors of well-being in marital relations among young people. The research aim is to investigate the relationship between the level of emotional intelligence and the level of personal anxiety in young people. In order to achieve the aim, the following objectives are set: 1. . To conduct a theoretical analysis of scientific approaches to the problem of emotional intelligence and personal anxiety. 2. To identify the psychological mechanisms of the influence of emotional intelligence on the level of anxiety. 3. To conduct an empirical study of the relationship between emotional intelligence and personal anxiety among young people. 4. To develop recommendations for psychological support and the development of emotional competence in order to reduce the level of anxiety in young people. Practical significance of the study: the results of the study can serve as a basis for the development of psychological support programs and interventions aimed at improving interpersonal relations among students. These programs may include training in the development of communication skills, training in the ability to resolve conflicts constructively, and other methods aimed at improving the quality of relationships. The results of the study may also have implications for the development of family programs aimed at supporting young families and preserving their relationships during the period of studentship.
Керівник: Казарова Ганна Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційний інтелект; тривожність; саморегуляція; емпатія; молодь; емоційна стійкість; психологічне благополуччя; emotional intelligence; anxiety; self-regulation; empathy; youth; emotional stability; psychological well-being