Взаємозв’язок комунікативних умінь та залежності від соціальних мереж у підлітків з різним рівнем емоційного інтелекту - Мережко, В. Ф. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено взаємозв’язок між емоційним інтелектом, комунікативними уміннями та залежністю від соціальних мереж у підлітків 13-14 років. Метою дослідження є виявлення особливостей цих взаємозв’язків і визначення ролі емоційного інтелекту як захисного фактора. У вибірці брали участь 72 респонденти. Використано методики Н. Холла, К. Петрідеса, Л. Міхельсона та шкалу залежності від соціальних мереж М. Шахнаваз. Застосовано кореляційний та порівняльний аналіз (критерій Краскела-Уолліса, пост хок тест Бонферроні). Результати показали, що високий рівень емоційного інтелекту пов’язаний із компетентним типом комунікативних умінь та нижчим рівнем соціальної мадіазалежності. Емоційний інтелект виступає важливим ресурсом особистісного розвитку й профілактики поведінкових залежностей у цифровому просторі.

The thesis examines the relationship between emotional intelligence, communication skills, and social media addiction in adolescents aged 13-14. The aim of the study is to identify the characteristics of these relationshipsand determine the role of emotional intelligence as a protective factor. The sample included 72 respondents. The methods of N. Hall, K. Petrides, L. Michelson, and M. Shahnavaz's social media addiction scale were used. Correlation and comparative analysis (Kraskel-Wallis criterion, Bonferroni post hoc test) were applied. The results showed that a high level of emotional intelligence is associated with competent communication skills and a lower level of social media addiction. Emotional intelligence is an important resource for personal development and the prevention of behavioraladdictions in the digital space.
Керівник роботи: Зотова Лілія Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційний інтелект; комунікативні уміння; соціальні мережі; залежність; підлітки; emotional intelligence; communication skills; social networks; addiction; adolescents