Вклад резонансных нейтронов в активацию молибдена на нейтронном генераторе - Довбня, А.Н.; Цымбал, В.А.; Масалитин, Н.Д.; Письменецкий, С.А.; Стоянов, А.Ф.; Шахов, Д.Ю. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
Рассмотрено взаимодействие нейтронов, создаваемых нейтронным Be(d,n)-генератором и специальным мишенным устройством из массивного бериллия, с образцом из молибдена. Количественные оценки выполнены на основе решения уравнения возраста для точечного источника быстрых нейтронов, энергий и сечений резонансов радиационного захвата молибденом. Учтено влияние температуры Мо-мишени на форму резонансов (допплеровское уширение). На основе расчетов оценен вклад резонансных нейтронов в полный выход (n,) реакции на 98Мо, который в рассмотренных условиях составляет около 35%. Такое влияние резонансных нейтронов обусловлено как зависимостью (n,)-сечения 98Мо от энергии, так и спектром нейтронов, формируемым массивным Ве-замедлителем из быстрых нейтронов. Interaction of the neutrons created by neutron Be (d, n) - generator and special target device from beryllium, with the sample from molybdenum is considered. Quantitative estimations are executed on the basis of the decision of the equation of age for a dot source of fast neutrons, energy and sections of resonances of radiating capture by molybdenum. Influence of temperature of the Mo-target on the form of resonances (Doppler broadening) is considered. On the basis of calculations the contribution of resonant neutrons to a full exit (n, ) reactions on 98Мо which in the considered conditions makes about 35 % is estimated. Such influence of resonant neutrons is caused by dependence (n, )- sections 98Мо from energy, and the spectrum of neutrons formed by massive Be-moderator from fast neutrons. Розглянуто взаємодію нейтронів, що створюються нейтронним Be(d,n)-генератором і спеціальним мішенним пристроєм з масивного берилію, із зразком з молібдену. Кількісні оцінки виконано на підставі розв’язання рівняння віку для точкового джерела швидких нейтронів, енергій та перерізів радіаційного захоплення молібденом. Ураховано вплив температури Мо-мішені на форму резонансів (допплерівське уширення). На підставі розрахунків оцінено внесок резонансних нейтронів на загальний вихід (n,) реакції на 98Мо, котрий у даних умовах складає біля 35%. Такий вплив резонансних нейтронів обумовлено як залежністю (n,)-перерізу 98Мо від енергії, так і спектром нейтронів, який формується масивним Ве-уповільнювачем зі швидких нейтронів.
Keywords: the generator of neutrons; a target- moderator; beryllium; radiating capture; the contribution of resonances; the age equation; broadening of resonances; генератор нейтронов; мишень-замедлитель; бериллий; радиационный захват; вклад резонансов; уравнение возраста; уширение резонансов