Зв’язок комунікативної компетентності з рівнем депресії та тривожності серед студентів в умовах воєнного стану - Серебрякова, Єлизавета Костянтинівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: психологічний стан студентської молоді в умовах тривалого стресу. Предмет дослідження: взаємозв’язок комунікативної компетентності з рівнем депресії та тривожності серед студентів в умовах воєнного стану. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та емпірично дослідити зв’язок між рівнем комунікативної компетентності та проявами депресії й тривожності у студентів в умовах воєнного стану, а також розробити психологічну корекційну програму, спрямовану на зниження емоційної напруги та підвищення комунікативної компетентності. Основні завдання дослідження: 1.Здійснити теоретичний аналіз наукових джерел щодо проблеми комунікативної компетентності, депресії та тривожності в молодіжному середовищі. 2. Визначити психологічні особливості впливу комунікативної компетентності на рівень депресивних і тривожних проявів у студентів в умовах воєнного стану. 3. Провести емпіричне дослідження рівня комунікативної компетентності, депресії та тривожності серед студентів із застосуванням валідних психодіагностичних методик. 4.Проаналізувати результати дослідження та визначити взаємозв’язки між комунікативною компетентністю й емоційними станами. 5.Розробити та теоретично обґрунтувати психологічну корекційну програму, спрямовану на розвиток комунікативних навичок і зниження рівнів тривожності та депресії у студентів. Практична значущість дослідження полягає у можливості застосування отриманих результатів у роботі практичних психологів закладів освіти, молодіжних центрів, центрів психологічної підтримки, соціальних служб, а також у розробленні тренінгових і корекційних програм, спрямованих на зниження тривожності, подолання депресивних тенденцій та розвиток ефективних комунікативних навичок у студентської молоді. Запропонована корекційна програма може бути використана для формування психологічної стійкості, покращення соціальної взаємодії та підвищення адаптивних можливостей молоді в умовах воєнного та поствоєнного періодів.

Object: the psychological state of student youth under prolonged stress. Subject of research: the relationship between communicative competence and levels of depression and anxiety among students under martial law conditions. Purpose of the research: to both theoretically justify and empirically examine the relationship between communicative competence and depressive and anxiety symptoms among students in wartime conditions. Additionally, to develop a psychological correction program aimed at reducing emotional tension and enhancing communicative skills. Main objectives of the research: 1.To conduct a theoretical analysis of scientific sources on communicative competence, depression, and anxiety in youth. 2.To identify the psychological features of the influence of communicative competence on depression and anxiety in students under wartime conditions. 3.To empirically study communicative competence, depression, and anxiety levels using validated psychological diagnostic techniques. 4.To analyze the obtained results and determine the relationships between communicative competence and emotional states. 5.To develop and substantiate a psychological correction program aimed at reducing anxiety and depression levels and improving communicicative skills in students. Practical significance lies in the possibility of applying the research results in the work of practical psychologists, educational institutions, youth support centers, psychological services, and social programs. The developed correction program can be used to enhance stress resistance, improve interpersonal communication, strengthen psychological resilience, and support students’ adaptation during wartime and post-war transformations.
Керівник: Казарова Ганна Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; комунікативна компетентність; депресія; тривожність; студенти; воєнний стан; психологічна стійкість; психокорекційна програма; міжособистісна довіра; communicative competence; depression; anxiety; students; martial law; psychological resilience; corrective program; corrective program; interpersonal trust