Взаємозв’язок асертивності та психологічного здоров’я особистості - Дичук, Н. К. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Тема кваліфікаційної (магістерської) роботи присвячена дослідженню взаємозв’язку між асертивністю особистості та ї психологічним здоров’ям. Уточнено розуміння психологічного здоров’я як багатовимірного утворення, що включає когнітивний, емоційно-ціннісний і регулятивний компоненти, які pабезпечують гармонійне функціонування особистості. Асертивність розглядається як інтегральна властивість, яка включає афективно-емоційні, когнітивні, поведінкові таконтрольно-регулятивні компоненти й відображає зрілу, самоповажну, водночас шанобливу до інших форму соціальної взаємодії. Для реалізації мети дослідження використано комплекс методів: теоретичний аналіз наукових джерел, психодіагностичне тестування з використанням методик «КОСБ-3», «Шкала позитивного ментального здоров’я», тесту-опитувальника асертивності ТОКАС, опитувальника «Толерантність до невизначеності» та кореляційний аналіз Спірмена для обробки математичних даних.

The topic of the master's qualification work is devoted to the study of the relationship between an individual’s assertiveness and psychological health. The concept of psychological health is clarified as a multidimensional construct that includes cognitive, emotional-value, and regulatory components ensuring the individual’s harmonious functioning. Assertiveness is considered an integral personal quality that comprises affective-emotional, cognitive, behavioral, and control-regulatory components, reflectinga mature, self-respecting, and at the same time respectful form of social interaction. To achieve the research aim, a set of methods was applied: theoretical analysis of scientific sources, psychodiagnostic testing using the “Cognitive Subjective Well-being Scale (KOSB-3)”, “Positive Mental Health Scale”, the Assertiveness Questionnaire (TOKAS), the “Tolerance for Ambiguity Scale” question naire, as wellas Spearman’s rankcorrelation method for mathematical data processing.
Керівник роботи: Гуляєва Олена Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; асертивність; психологічне здоров’я; задоволеність життям; ментальне здоров’я; толерантність до невизначеності; assertiveness; psychological health; life satisfaction; mental health; tolerance for uncertainty