Соціально-правові норми в середовищі українського козацтва XVII–XVIII ст. - Воронюк, Клим Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Дипломна робота присвячена вивченню особливостей соціально- правових норм, що діяли в середовищі українського козацтва протягом XVII- XVIII століть. Робота складається з чотирьох розділів, кожен з яких розкриває важливі аспекти цієї теми. У роботі досліджуються загальні особливості соціально-правових норм українського козацтва протягом визначеного періоду. Аналізуються основні принципи та цінності, що визначали життя козацьких спільнот, а також їх взаємозв'язок з іншими правовими системами того часу. Також, зосереджується увага на державному устрої козацтва. Вивчаються форми політичної організації, владні структури та інститути, що існували в козацькому середовищі. Аналізуються правові аспекти управління та здійснення державної влади в козацькому устрої. Розглядаються різні соціальні статуси та правові позиції, зокрема становище гетьмана та старшини. З'ясовується вплив гетьманських договорів з Російською імперією на соціальне становище українців. Досліджується взаємодія політичних та правових факторів у формуванні соціально-правових норм українського козацтва, а також їх зміни внаслідок зовнішньополітичних домовленостей.

The thesis is devoted to the study of the peculiarities of social and legal norms that operated in the environment of the Ukrainian Cossacks during the XVII-XVIII centuries. The work consists of four chapters, each of which reveals important aspects of this topic. The work examines the general features of the socio-legal norms of the Ukrainian Cossacks during the specified period. The main principles and values that determined the life of Cossack communities, as well as their relationship with other legal systems of that time, are analyzed. Also, attention is focused on the state system of the Cossacks. The forms of political organization, power structures and institutions that existed in the Cossack environment are studied. Legal aspects of management and exercise of state power in the Cossack system are analyzed. Various social statuses and legal positions are considered, in particular the position of the hetman and the starshyna. The influence of the Hetman's treaties with the Russian Empire on the social situation of Ukrainians is clarified. The interaction of political and legal factors in the formation of social and legal norms of the Ukrainian Cossacks, as well as their changes due to foreign policyagreements, is investigated.
Керівник: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; Гетьманщина; соціально-правові норми; українське козацтво; український соціум; Hetmanate; social and legal norms; Ukrainian society; Ukrainian Cossacks