Удосконалення системи електронного документообігу в митних органах України з урахуванням практик ЄС - Рижов, Сергій Максимович; Ryzhov, S. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі досліджено теоретичні та практичні аспекти удосконалення системи електронного документообігу в митних органах України з урахуванням досвіду Європейського Союзу. Розкрито сутність електронного документообігу та його роль у підвищенні прозорості, оперативності й ефективності митних процедур. Проаналізовано сучасний стан цифровізації митних органів, визначено основні проблеми: дублювання паперових документів, недостатню інтеграцію інформаційних систем і складність процедур для бізнесу. Також було розглянуто загальну характеристику підприємства ТОВ ”АЙЛОК”. Зроблено аналіз кадрової політики компанії та матеріально-технічної бази. Досліджено інформаційні системи, якими користується компанія для документообігу. Особливу увагу приділено європейському досвіду – застосуванню єдиного адміністративного документа (SAD), системи NCTS та принципу «єдиного вікна». На основі порівняльного аналізу сформульовано напрями вдосконалення української системи митного документообігу, що сприятиме гармонізації з нормами ЄС, спрощенню процедур міжнародної торгівлі та підвищенню конкурентоспроможності економіки. У розділі 3 сформовано концептуальні підходи до удосконалення системи електронного документообігу в митних органах України з урахуванням практик ЄС, розроблено рекомендації щодо гармонізації законодавства та технічної інтеграції ІТсистем, запропоновано впровадження інноваційних технологій – штучного інтелекту, Blockchain та «єдиного вікна» – з метою підвищення ефективності, прозорості й швидкодії митних процедур.

The master’s thesis is devoted to the study of theoretical and practical aspects of improving the electronic document management system in the customs authorities of Ukraine, taking into account the experience of the European Union. The essence of electronic document management and its role in enhancing transparency, efficiency, and speed of customs procedures are revealed. The current state of digitalization of Ukrainian customs bodies is analyzed, and the main problems are identified — duplication of paper documents, insufficient integration of information systems, and complexity of procedures for businesses. The general characteristics of the company "AILOK" LLC were also considered. The company's personnel policy and material and technical base were analyzed. The information systems used by the company for document management were studied. Special attention is paid to the European experience — the use of the Single Administrative Document (SAD), the New Computerized Transit System (NCTS), and the “Single Window” principle. Based on comparative analysis, the directions for improving the Ukrainian customs document management system are formulated, which will contribute to harmonization with EU standards, simplification of international trade procedures, and strengthening of the national economy’s competitiveness. In Chapter 3, conceptual approaches to improving the electronic document management system in Ukraine’s customs authorities were developed, recommendations for harmonizing legislation and integrating IT systems were proposed, and the implementation of innovative technologies — Artificial Intelligence, Blockchain, and the “Single Window” — was suggested to enhance the efficiency, transparency, and speed of customs operations
Improvement of the electronic document management system in the customs authorities of Ukraine considering EU practices
Керівник: Чуйко Марина Миколаївна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; митна справа; електронний документообіг; митні органи; ЄС; SAD; NCTS; «єдине вікно»; цифровізація; customs affairs; electronic document management; customs authorities; SAD; EU; NCTS; “Single Window”; digitalization