Офіс-менеджмент : методичні рекомендації до вивчення дисципліни (для здобувачів вищої освіти спеціальності J3 «Туризм і рекреація») [Електронний ресурс] - Гапоненко, Ганна Ігорівна; Haponenko, Hanna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дисципліна «Офіс-менеджмент» є важливою складовою професійної підготовки майбутніх фахівців у сфері туризму і рекреації. Метою курсу є формування у студентів теоретичних знань і практичних навичок з організації ефективної роботи офісу туристичної компанії, управління діловою документацією, комунікаційними процесами та кадровими ресурсами. У рамках дисципліни розглядаються основи офісного адміністрування, планування робочого часу, методи підвищення продуктивності праці, інформаційно-технічне забезпечення офісу, принципи командної роботи та сучасні підходи до обслуговування клієнтів у туристичній сфері. Особлива увага приділяється розвитку організаційних, комунікативних та аналітичних здібностей, необхідних для ефективної діяльності в умовах конкурентного ринку туризму. По завершенню курсу студенти зможуть: застосовувати інструменти офіс-менеджменту для оптимізації робочих процесів; організовувати діловодство та документообіг відповідно до стандартів; забезпечувати ефективну внутрішню та зовнішню комунікацію; управляти персоналом і створювати сприятливу атмосферу в колективі; використовувати сучасні інформаційні технології в роботі офісу. Ця дисципліна сприяє підготовці висококваліфікованих спеціалістів, здатних забезпечити якісне управління та організацію туристичних послуг.

The discipline "Office Management" is an important component of the professional training of future specialists in the field of tourism and recreation. The goal of the course is to develop in students theoretical knowledge and practical skills in organizing the effective work of a travel company office, managing business documentation, communication processes and human resources. The discipline examines the basics of office administration, working time planning, methods for increasing labor productivity, information and technical support of the office, principles of teamwork and modern approaches to customer service in the tourism sector. Special attention is paid to the development of organizational, communicative and analytical skills necessary for effective activity in the competitive tourism market. Upon completion of the course, students will be able to: use office management tools to optimize work processes; organize office management and document flow in accordance with standards; ensure effective internal and external communication; manage personnel and create a favorable atmosphere in the team; use modern information technologies in office work.This discipline contributes to the training of highly qualified specialists capable of ensuring high-quality management and organization of tourist services.
Office Management : methodological recommendations for studying the discipline (for higher education students in the specialty J3 "Tourism and Recreation") [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences; офіс-менеджмент; офіс-менеджер; електронний офіс; документообіг; бізнес-комунікації; туристичний бізнес; office management; office manager; electronic office; document management; business communications; tourism business