Особливості психологічного профілю підприємців при різних формах ведення підприємницької діяльності в умовах воєнного часу - Костенко, Юлія (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дослідженні розглянуто особливості психологічного профілю підприємців, які здійснюють діяльність у різних організаційних формах в умовах воєнного часу. Метою роботи є визначення специфічних рис особистості підприємців залежно від форми ведення бізнесу. Використано комплекс психодіагностичних методик (MBTI, оцінка підприємницького потенціалу, методика Т. Елерса, CD-RISC-10) та статистичні методи аналізу (критерії χ², Краскела–Уолліса, кореляції Спірмена). У вибірку увійшли 101 підприємець, поділені на три групи за формами бізнесу. Результати дозволили виявити суттєві відмінності у структурі психологічного профілю, зокрема у мотиваційних, стресостійкісних і типологічних характеристиках, що відображають адаптивні стратегії підприємців у кризових умовах.

The study explores the psychological profile characteristics of entrepreneurs engaged in different forms of business activity under wartime conditions. The aim was to identify distinctive personality traits depending on the organizational form of entrepreneurship. A set of psychodiagnostic tools was applied (MBTI, Entrepreneurial Potential Self-Assessment, T. Ehlers’ Motivation Test, CD-RISC-10), along with statistical methods (Chi-square, Kruskal–Wallis, Spearman correlation). The sample included 101 entrepreneurs divided into three groups based on business form. The results revealed significant differences in motivational, resilience-related, and typological parameters, highlighting specific adaptive strategies entrepreneurs employin crisis conditions.
Керівник роботи: Швалб Антон Юрійович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; підприємництво; психологічний профіль; мотивація до успіху; резильєнтність; тип особистості; воєнний час; entrepreneurship; psychological profile; motivation for success; resilience; personality type; wartime conditions