Особливості розвитку світового ринку цифрових валют в умовах фінансової глобалізації - Волков, Владислав Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Актуальність теми зумовлена стрімкою трансформацією світової фінансової системи під впливом цифровізації, появою нових форм грошей та зміною архітектури міжнародних розрахунків. Цифрові валюти, як децентралізовані криптоактиви,так й цифрові валюти центральних банків (CBDC), сформували новий сегмент глобального фінансового ринку, що динамічно розширюється та істотно впливає на канали руху капіталу, конкурентний ландшафт фінансових послуг і механізми крос кордонних платежів. Умови фінансової глобалізації прискорюють ці процеси, посилюючи мобільність капіталу, залежність ринків від технологічних інновацій та роль міжнародних інституцій у формуванні правил регулювання. У цих умовах особливої ваги набуває виявлення взаємозв’язку між процесами фінансової глобалізації та динамікою ринку цифрових валют. Саме глобалізаційні процеси визначають швидкість поширення цифрових фінансових технологій, формують можливості для міжнародного інвестування, трансформують платіжні системи та сприяють інтеграції цифрових валют у світовий фінансовий простір. Водночас країни застосовують різні моделі регуляторної політики, що створює асиметрію розвитку ринку та впливає на конкурентоспроможність цифрових активів на глобальному рівні.
Керівник роботи: Ханова Олена В'ячеславівна, кандидат географічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; світова фінансова система; global financial system; фінансова глобалізація; financial globalization; мобільність капіталу; capital mobility; ринок цифрових валют; digital currency market