Психологічні особливості психоемоційного стану подружжя під час війни - Рогатньова, Світлана Вікторівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: виявити психологічні особливості психоемоційного стану подружжя під час війни та визначити основні чинники, що впливають на його стабільність і гармонійність у кризових умовах. Об’єкт дослідження: психоемоційний стан подружжя. Предмет дослідження: психологічні особливості прояву, динаміки та взаємозв’язків компонентів психоемоційного стану подружжя під час війни. Завдання дослідження: 1) Здійснити теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення психоемоційного стану особистості та особливостей подружніх стосунків у кризових умовах. 2) Провести емпіричне дослідження особливостей психоемоційного стану подружжя під час війни. Визначити взаємозв’язок між емоційними показниками та рівнем сімейної адаптації партнерів. 3) Розробити психологічні рекомендації й програму підтримки емоційного стану подружжя в умовах воєнного часу. Практична значущість дослідження: результати дослідження можуть бути використані у психологічному консультуванні подружніх пар, розробленні програм підтримки емоційної стійкості та гармонізації стосунків у кризових умовах, зокрема під час війни.

Research aim: to identify the psychological characteristics of the psycho emotional state of married couples during war and to determine the main factors influencing its stability and harmony under crisis conditions. Research object: the psycho-emotional state of married couples. Research subject: psychological features of the manifestation, dynamics, and interrelations of components of the psycho-emotional state of married couples during war. Research tasks: 1) To conduct a theoretical analysis of scientific approaches to studying the psycho-emotional state of individuals and the characteristics of marital relationships under crisis conditions. 2) To carry out an empirical study of the psycho-emotional state of married couples during war. To determine the relationship between emotional indicators and the level of family adaptation of partners. 3) To develop psychological recommendations and a program to support the emotional state of married couples during wartime. Practical significance of the research: the results can be used in psychological counseling for married couples, in the development of programs to support emotional resilience, and in the harmonization of relationships under crisis conditions, particularly during war.
Керівник: Сапєльнікова Тетяна Станіславівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психоемоційний стан подружжя; позитивний та негативний афект; сімейний клімат; психоемоційна стійкість; стресова адаптація у воєнний час; psycho-emotional state of married couples; positive and negative affect; family climate; psycho-emotional resilience; stress adaptation during wartime