Епістолярна спадщина істориків як історіографічне джерело (на матеріалах Харківського університету кінця ХІХ – першої третини ХХ ст.) - Проказа, Вікторія Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
В дипломній роботі представлені результати дослідження інформаційного потенціалу публікацій епістолярної спадщини гуманітаріїв Харківського університету кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. Нами були розглянуті класифікації та підходи до вивчення епістолярних джерел, особливості публікації листів науковців та специфіка опублікованого епістолярію. У межах дослідження було створено базу даних листів. Результати контент-аналізу дали змогу з’ясувати, які чинники впливають на тематику та жанрову специфіку епістолярію. Відповідно, у першому розділі досліджується місце епістолярію серед джерел особового походження, проблеми класифікації епістолярію та сучасні підходи до його вивчення. У другому розділі досліджуються особливості публікаторської діяльності та археографічних принципів в галузі видання епістолярію, на прикладі опублікованого листування гуманітаріїв Харківського університету кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. Третій розділ присвячений аналізу опублікованого епістолярію з тематичної, сюжетної та жанрової сторони.

The thesis reflects the results of research on the information potential of publications of the epistolary heritage of the humanities of Kharkiv University in the late XIX – first third of XX century. We have considered the classifications and approaches to the study of epistolary sources, the peculiarities of the publication of letters from scholars and the specifics of the published epistolary. As part of the study, a database of letters was created. The results of the content analysis made it possible to find out what factors influence the subject and genre specifics of the epistolary. Accordingly, the first chapter explores the place of epistolary among the sources of personal origin, the problems of classification of epistolary and modern approaches to its study. The second chapter explores the features of publishing and archeographic principles in the field of publishing epistolary, on the example of published correspondence of the humanities of Kharkiv University in the late late XIX – first third of XX century. The third chapter is devoted to the analysis of the published epistolary from the thematic, plot and genre side.
Керівник: Іващенко Вікторія Юріївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; джерела особового походження; епістолярна спадщина; листування; публікації; Харківський університет; sources of personal origin; epistolary heritage; correspondence; publications; Kharkiv University