Методи визначення іонної температури SOL плазми аналізатором із затримуючим полем - Тітаренко, Артем Романович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В даній роботі розглядаються методи визначення іонної температури пристінкової плазми аналізатором із затримуючим полем (RFA), за допомогою техніки сканування. Перший метод, умовного усереднення, являється традиційним для RFA, але він не дозволяє прослідкувати динамічну природу сильно флуктуючої плазми та визначити температуру крайових локалізованих мод. Для подолання цих обмежень використовують метод побудови функції розподілу імовірностей. За допомогою якого, можна визначити як температуру незбуреної плазми, так і флуктуючої. Для порівняння обох методів, в роботі аналізуються дані, отримані на токамаці ASDEX Upgrade. Також досліджується вплив частоти сканування аналізатора на результати розрахунків іонної температури обома методами.

This paper considers methods for determining the ion temperature scrape-off layer plasma by a retarding field analyzer (RFA) using the scanning technique. The first method, conditional averaging, is traditional for RFA, but it does not allow to follow the dynamic nature of strongly fluctuating plasma and determine the temperature of edge localized modes. To overcome these limitations, the method of determining the probability density function is used, with which it is possible to determine both the temperature of the undisturbed plasma and the fluctuating one. To compare both methods, the paper analyzes data obtained on the ASDEX Upgrade tokamak. The influence of the analyzer scanning frequency on the results of ion temperature calculations by both methods is also investigated.
Methods for determining the ion temperature of SOL plasma using a retarding field analyzer
Керівник: Середа Ігор Миколайович, доцент, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник кафедри прикладної фізики та фізики плазми
Keywords: NATURAL SCIENCES; NATURAL SCIENCES::Physics; плазма; діагностика плазми; іонна температура; аналізатор із затримуючим полем