Дослідження психологічного благополуччя студентів психологів під час війни - Щербина, Єлизавета Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є психологічне благополуччя студентської молоді в умовах соціальної кризи. Предметом дослідження виступають особливості психологічного благополуччя студентів-психологів під час воєнного стану в Україні. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та емпіричному вивченні особливостей психологічного благополуччя студентів-психологів у період воєнних дій в Україні, а також у розробці практичних рекомендацій щодо підтримки та зміцнення їхнього психоемоційного стану в умовах соціальної кризи. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання: проаналізувати сутність поняття психологічного благополуччя особистості як наукової категорії в сучасній психології; здійснити аналіз основних наукових підходів до вивчення психологічного благополуччя у вітчизняній та зарубіжній психологічній науці; дослідити вплив воєнного стану як стресогенного чинника на психоемоційний стан студентської молоді; організувати та провести емпіричне дослідження психологічного благополуччя студентів-психологів у період воєнних дій, визначити інструментарій і методи обробки даних; проаналізувати та інтерпретувати результати емпіричного дослідження психологічного благополуччя студентів. Практична значущість дослідження полягає у можливості безпосереднього використання його результатів у психологічній практиці, освітній діяльності та системі підтримки студентської молоді в умовах соціальної кризи. Визначені особливості психологічного благополуччя студентів-психологів під час воєнних дій дозволяють глибше зрозуміти механізми їхньої адаптації до стресогенних впливів та виявити чинники, що сприяють збереженню психоемоційної стійкості.

Object of the study: Psychological well-being of university students under conditions of social crisis. Subject of the study: Specific features of psychological well-being among psychology students during martial law in Ukraine. Research aim: To theoretically substantiate and empirically investigate the psychological well-being of psychology students during the period of military conflict in Ukraine, and to develop practical recommendations for supporting and strengthening their psycho-emotional state in conditions of social instability. Main research objectives: To analyze the concept of psychological well-being as a scientific category in modern psychology; to review key scientific approaches to the study of psychological well-being in Ukrainian and international psychological research; to examine the influence of martial law as a stress-inducing factor on the psycho-emotional state of students; to organize and conduct an empirical study of the psychological well-being of psychology students during wartime, and to define the tools and methods for data analysis; and to analyze and interpret the results of the empirical study on students’ psychological well-being. Practical significance: The findings of the study can be directly applied in psychological practice, educational activities, and systems of support for student youth under conditions of social crisis. The identified characteristics of psychological well-being among psychology students during wartime contribute to a deeper understanding of their adaptation mechanisms to stressors and reveal factors that support psycho-emotional resilience.
Керівник: Ломакін Геннадій Іванович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічне благополуччя; психічне здоров’я; стрес; стресостійкість; психоемоційний стан; самосвідомість; життєстійкість; psychological well-being; mental health; stress; stress resistance; psycho-emotional state; self-awareness; resilience